V firade med dansgrupp som raderat ut Israel

På Vänsterpartiets förstamajfirande i Malmö framträdde en palestinsk dansgrupp som dansade till ett budskap om väpnad kamp. Dansarna bar tröjor där Israel hade raderats ut till förmån för ett Stor-Palestina.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dansgruppen framträdde på samma scen där Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt hade hållit sitt förstamajtal tidigare.

Budskapet ovanför scenen var ”Bygg välfärd inte murar”. Det var också den paroll som V-ledaren marscherat under.

Vänsterpartiets officiella hållning i konflikten mellan israeler och palestinier är en tvåstatslösning. Men dansgruppen på scenen verkar hellre vilja se ett Stor-Palestina. De klädde sig i tröjor med texten ”Free Palestine”, tillsammans med en karta där staten Israel var utraderad. De dansade till en palestinsk kampsång som uppmanar till revolution och att inte kompromissa. Att med vapen i sin hand möta sin fiende och där striden ska föras från gata till gata.

”Våldsbejakande sånger”

Det är Tobias Petersson som uppmärksammat uppträdandet från 1 maj på sin blogg, där han även är öppen med att han är aktiv i tankesmedjan ”Perspektiv på Israel”.

– De medryckande sångerna som dansades till är kända från den palestinska intifadan och från det som av palestinska extremister beskrivs som ”revolutionen”, våldshandlingar mot israeliska armén och civila israeler. Med andra ord hyllar dessa våldsbejakande sånger terrorism, skriver Tobias Petersson om dansuppvisningen i Malmö.

I samma inlägg länkar han till en film från Gaza, där samma sång och dans framförs, då med dansare som låtsas skjuta med vapen.

Olof Holmgren är politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Malmö och var ansvarig för första maj-arrangemanget. Han berättar att det var en inbjuden dansgrupp, en dabkegrupp, som framförde en palestinsk folkdans.

– Vi har många Palestinavänner i vårt parti. Det är en viktig del att lyfta upp Palestinafrågan och hur vi kan skapa en rättvis fred, säger han till Dagen.

Varför får man framträda på Vänster­partiets arrangemang med tröjor där Israel är utraderat?

– Det de har på tröjan är en bild på det historiska Palestina. Det finns inga gränser över huvud taget på den kartan, säger Olof Holmgren.

På följdfrågor om vad det historiska Palestina är, landar han i svaret att det är vad dansarna själva definierat det som.

Vänsterpartiet stödjer en tvåstatslösning. Borde ni då inte stoppa uppträdanden där det tydligt verkar som att en enstatslösning förespråkas?

– Det här är en dansgrupp och jag tror inte att de har ett politiskt program. Jag vet inte vad de står för. Men jag tycker att det är viktigt att man även måste diskutera de problem som uppstod i och med Nakba, och flyktingarnas rätt att återvända.

Hur pass välkommen är palestinsk nationalism i Vänsterpartiet, med tanke på partiets anti-nationalistiska hållning i övrigt?

– Om man med palestinsk nationalism menar att Palestina har rätt till ett eget land, så stödjer vi den. Vi stödjer utropandet av en egen stat. Det nationella självbestämmandet har varit viktigt för Vänsterpartiet.

Kan nationalismen gå för långt?

– Ja, absolut, det ser vi på den nationalism som sprider sig runtom i Europa i dag, med högerextrema förtecken. Men kampen för Palestinas nationella självbestämmande ser jag delvis som en annan fråga.

De dansar till en sång som handlar och att man med vapen i sin hand inte ska kompromissa. Är det förenligt med Vänsterpartiets värderingar?

– Vi hade 5–6 olika musik­akter, och jag tror att det var 15–20 olika låtar. Vi gör ingen censurkoll i förväg. Den låten speglar den verklighet som finns för dem.

Debatt