V-politiker vill införa vigselplikt för pastorer

Hans Linde, riksdagsledamot och talesperson i hbtq-frågor (V), menar att präster och pastor inte borde ha rätt att avstå vigsel med hänvisning till sitt samvete.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"Jag tror att det är hög tid att vi ser över svensk äktenskapslagstiftning och att vigselrätten reserveras för kvinnor och män som står upp för alla människor lika värde", skriver han på Nyheter24.

Det är med anledning av förra veckans uppmärksammade debattartikel i Dagen, där 22 pingstpastorer skrev om homosexualitet, synd och himlen, som Hans Linde hävdar att präster och pastorer, i likhet med borgerliga vigselförrättare, borde ha vigselplikt.

- Det här undantaget tycker jag att vi ska titta på. Lagstiftningen har funnits i några år nu och det börjar bli dags för en ny diskussion, säger Hans Linde som samtidigt poängterar att hans, och Vänsterpartiets, grundinställning är att Sverige borde införa så kallat civiläktenskap enligt fransk modell.

Där, liksom i många andra europeiska länder, har man ett system med obligatorisk civil vigsel. Att komplettera med en religiös vigselceremoni går också bra, men det är helt frivilligt.

Ett slopat undantag från vigselplikten ser Hans Linde som en form av nödlösning.

- Jag har en enorm stort respekt för religionsfriheten, men den kan aldrig användas för att diskriminera andra, säger han till Dagen.

Dagen: Är du förvånad över pastorernas åsikter?

- Nej, det kom egentligen inte som någon större överraskning. Men jag är förvånad över språkbruket, det har jag inte sett på länge.

Debatt