Vägrade ta ombord iranska kvinnorna

Två kristna iranska kvinnor skulle utvisas, men blev stoppade på flyplatsen. Enligt flygbolaget Lufthansas policy får ingen åka med mot sin vilja.
- Jag tror det var mycket tack vare vår mejlbombning till Lufthansa som gjorde att det inte blev av, säger Ingemar Olsson, kvinnornas pastor i Örebro.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På Landvetter var ett 40-tal personer samlade i fredags för att protestera mot utvisningen av 45-åriga Amireh Alirezaei och hennes 19-åriga dotter Zeinab Zavvar. De delade ut flygblad och höll upp skyltar med uppmaningen om att "Rädda livet på två kvinnor!".

En av dem som fanns på plats, och som dessutom hade biljett till samma flyg som kvinnorna, var Ingemar Olsson. Han är pastor i Ängebykyrkan i Fellingsbro där kvinnorna är medlemmar och har lagt ner mycket engagemang i deras fall. Bland annat har han försökt övertyga Migrationsverket om att kvinnorna verkligen blivit kristna.

-De vägrar att tro på det. Jag har skrivit ner min berättelse och skickat den, men det har inte hjälpt, säger han.

Riskerar att dödas

Eftersom både Amireh Alirezaei och hennes dotter Zeinab Zavvar konverterat från islam till kristendom riskerar de att dödas om de återvänder. Dessutom anklagades Amireh Alirezaei för otrohet, vilket var orsaken till att de flydde från Iran för fyra år sedan. Församlingen de nu tillhör är en del av samfundet Gemensam framtid. Även från samfundsledningen har man försökt hjälpa kvinnorna genom att skicka ett brev till Migrationsverkets generaldirektör, Anders Danielsson, där man vädjar om ett upphävande av avvisningen.

-De är ju våra medlemmar så det känns självklart att vara med och kämpa för deras skull, för deras liv, säger Lasse Svensson, kyrkoledare för Gemensam framtid.

-Som kristna behöver vi alltid stå upp för akutärendena, men jag hoppas också att vi tillsammans kan ta ett större grepp. Just nu håller vi på att kontakta samfundsledare och Sveriges kristna råd för att få till en diskussion om det här i ett längre perspektiv.

Meningen var att kvinnorna skulle flygas tillbaka till Iran i fredags, men de kom bara till Frankfurt där planet gick ner för mellanlandning. Därefter flögs de tillbaka till Göteborg i ett chartrat plan. Ingemar Olsson hade själv åkt ner till Frankfurt för att se till att de inte skickades tillbaka. Både på flygplatsen och via mejl påminde han och andra personer Lufthansa om deras policy som säger att ingen får flyga med mot sin vilja.

-Jag tror att det är det enda flygbolaget i världen som har den policyn, så vi hade lyckan på vår sida, säger Ingemar Olsson.

"Tack vare mejlbombning"

-Det var nog vår mejlbombning och det faktum att jag satt där i Frankfurt som gjorde att utvisningen stoppades. Jag tror det var den tyska polisen som hindrade den svenska från att gå ombord med kvinnorna. Jag ser Guds mäktiga hand i det här.

Nu sitter kvinnorna på förvaret i Kållered.

-Jag har just fått veta av en iransk kvinna att folk där vet om att de har konverterat. Så nu är det etter värre om de skulle skickas tillbaka, säger Ingemar Olsson.

I dag (läs måndag) ska han träffa lokalpolitikern Lennart Bondesson (KD) och tidigare har han bland annat pratat med Strängnäs biskop Hans-Erik Nordin. Många medier har rapporterat om fallet. Ingemar Olsson har en teori om varför just detta blivit så stort.

-För att det är så uppenbart fel. Vi i församlingen vet att de är våra trossyskon. Vi tror också på det andra de berättat om, om otrohetsanklagelsen. Vi kan inte bevisa något, men man märker när någon tror.

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården