Vaktmästare i St:a Clara: ”Vi såg hur folk sprang och skrek”

Kyrkan utrymdes av polisen kort tid efter attacken.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I närheten av lastbilsattacken, som resulterade i flera döda, ligger en av Stockholms populäraste kyrkor, St:a Clara kyrka.

Carina Jonsson är vaktmästare, och berättar för Dagen om sina upplevelser.

– Jag var i kyrkan när det hände. Det första vi märkte var att det cirkulerade helikoptrar över kyrkan. Sedan såg vi hur folk sprang och skrek längs Klara Östra Kyrkogata, och sedan började det lukta illa, bränt gummi.

Utrymd av polisen

– Vi visste inte vad vi skulle göra, men så kom polisen in i kyrkan och sa att vi skulle utrymma kyrkan och springa mot Gamla stan. Det var panik över allt, folk hade sökt sig till kyrkan för att ta skydd, jag hittade två gråtande tjejer i trappen. Men vi som jobbade där försökte samla ihop folk och jag släckte alla ljus och så lämnade vi kyrkan och gav oss mot Gamla stan.

Carina Jonsson säger att det var en Guds försyn att det var ovanligt lite folk i kyrkan, hon uppskattar att det var ett 50-tal personer.

Nils Lundskog är präst i St:a Clara.

– Jag var själv inte på plats, men jag är inkopplad och underrättad, säger han till Dagen.

– Polisen beordrade att kyrkan skulle utrymmas och stängas. Ingen person i St Klara har kommit till skada. Alla åkte hem.

Vilken var din reaktion?

– Man blir bestört när sådant här händer. Vi får be om beskydd över vår stad. Det verkar som om den här lastbilen körde samma rutt som den man som tidigare sprängde sig själv till döds just på Drottninggatan.

Läs mer om terrorattacken på Drottninggatan

Alla tidigare artiklar
Debatt