Vänsterpartiet ville erkänna IS folkmord

Vänsterpartiet hade röstat för ett folkmordserkännande i riksdagen, om förslaget inte hade kommit från KD och SD. Det avslöjade Hans Linde (V), då han debatterade frågan i Dagens webb-tv.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Läs mer: Sex partier erkände folkmord – bara tre röstade ja

Läs mer: Bedrövligt att partitaktiken tillåts ta över

Läs mer: Rödgröna: Partitaktik styrde inte folkmordsomröstning

Varför röstade inte Vänsterpartiet för ett erkännande av Islamiska statens folkmord, på kristna, yazidier och andra minoriteter, när frågan landade i riksdagen? När Hans Linde kom till Dagens redaktion för att debattera, blev det ett ganska halvhjärtat försvar för partiets hållning.

– Jag ska vara ärlig och säga att jag gärna hade sett ett beslut i riksdagen med bred enighet, men nu kom vi i ett läge där det här var en fråga som lyftes av Kristdemokraterna som snabbt fick stöd av Sverigedemokraterna, och för mig tog det emot att stödja ett sådant initiativ.

De argument Hans Linde använder är att SD:s huvudpoäng är stängda gränser, och att KD har valt att stödja avtalet med Turkiet om att stoppa flyktingströmmen till EU. På så sätt stängs dörren för de som flyr från IS.

Motdebattören Sofia Damm (KD) verkade något förvånad över att en vänsterpartist erkände att det var av partistrategiska skäl som de inte erkände folkmordet i omröstningen, men fann sig till slut och började argumentera emot.

– Att man inte kan stödja ett förslag som kommer från Kristdemokraterna, som gjort gemensam sak med Liberalerna, och där även SD anslutit sig, det är att svika människor som lider under förtryck, svarade Sofia Damm.

Även i eftersnacket efter den inspelade debatten återkom Hans Linde till frågan om folkmordserkännandet.

Om Socialdemokraterna varit med på ett erkännande, då hade det inte varit några problem för er?

– Absolut. Hade Margot Wallström som utrikesminister gått ut och sagt att det var ett folkmord hade jag ställt mig upp och applåderat. Det är ingen tvekan om det.

Hade du fått med dig hela Vänsterpartiet på det?

– Ja, tveklöst.

Efter det lovade de båda debattörerna att var för sig lobba för att nå en bred enighet i frågan om ett erkännande, vilket de också skakade hand på.

I webb-tv-debatten var Hans Linde också tydlig med att Vänsterparitet röstade för ett erkännande av folkmordet i Europaparlamentet, och han beklagade djupt att inte vänstergruppen i stort gick på den linjen.

– Vi valde att gå emot vår egen grupp, vilket är väldigt sällsynt, berättade Hans Linde.

Han sa sig också vara stolt över att ha varit drivande då riksdagen för sex år sedan röstade igenom ett erkännande av folkmordet 1915, då kristna minoriteter rensades ut i det som senare skulle bli Turkiet.

I övrigt var Hans Linde väldigt mån om att även få med flyktingfrågans roll när IS folkmord debatterades. Han menade att Kristdemokraternas högstämda retorik när det gäller folkmord rimmar dåligt med hur de hanterar alla som flyr undan Islamiska statens övergrepp. Det handlade både om Sveriges alltmer stängda gränser, samt EU:s omtalade avtal med Turkiet.

– En kristen familj som flyr från Mosul och möts av en stängd gräns eller interneringsläger, vad är de hjälpta av ett formellt erkännande i Sveriges riksdag, undrade Hans Linde?

Han ville också veta varför KD varit med och gjort Turkiets president Tayyip Erdogan till gränsvakt, när de som flyr IS är i så starkt behov av en fristad. Hans Linde resonerade att Kristdemokraternas argumentation inte håller ihop.

– Ena dagen säger man "erkänn folkmordet", nästa dag ja till avtal om att gränserna stängs för folkmordets offer.

– Det är magstarkt att säga att Kristdemokraterna stänger gränser, kontrade Sofia Damm.

– Det vi sagt är att vi vill ha ett ordnat mottagandesystem. Och vi kan heller inte negligera Turkiet, det är ett nyckelland, och vi måste se till att vi har ett bra samarbete.