Var gifta i 65 år – dog samma dag

Efter att ha varit gifta i 65 år dog Harald och Ruth Knapke i samma sjukhusrum – med elva timmars mellanrum. "De var så hängivna till varandra", säger ett av barnen till ABC News.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Historien om det äldre paret har blivit en världsnyhet. Efter att ha drabbats av sjukdom lades Ruth, 89, in på ett sjukhem i Ohio för två månader sedan. När hennes make Harald, 91, insåg att hennes liv skulle komma att ta slut bestämde han sig för att flytta med.

– Mamma hade sagt att hon inte ville vara här utan pappa. De var så tillgivna till varandra och jag tror att han bestämde sig för att hon inte skulle dö utan honom, säger Carol Romie, ett av barnen.

Arbetade i skolan

Paret träffades under andra världskriget och inledde sin relation som brevvänner. Under sitt arbetsliv arbetade de i skolans värld – han som lärare och hon som sekreterare.

I augusti skulle paret ha firat sin 66:e bröllopsdag, men döden kom i vägen – för dem båda. Med mindre än ett dygns mellanrum fick de lämna jordelivet, och deras barn fascineras över den kärlek de visat varandra.

– Det var inte som kärleksberättelserna som vi ser i Hollywoodfilmer. De visste att de behövde arbeta på sin relation för att få den att fungera, och det gjorde den, berättar Carol Romie.

Följdes åt

De sex barnen, fjorton barnbarnen och åtta barnbarnsbarnen följde paret Knapke till graven och begravningsföljet gjorde ett uppehåll utanför det hus där paret levt under större delen av sitt liv och där barnen växt upp.

Hon minns att föräldrarna ofta brukade sitta och titta på tv och hålla varandra i handen. Ruth tyckte även om att dansa.

– Pappa brukade säga att mamma kunde få vilken man som helst att framstå som en bra dansare eftersom hon själv var så duktig, säger Carol till ABC.