Vård, polis, omsorg - tema vid riksting för Kristdemokrater

Vårdfrågor kommer att vara det absolut viktigaste då Kristdemokraterna samlas till riksting om en månad, då partiledningen söker mandat för sin linje inför nästa års val.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den 20 oktober öppnas Kristdemokraternas riksting, ett extra viktigt möte då partiets politik ska klubbas igenom inför det stundande valåret.

I torsdags presenterade partiet rikstingshandlingarna, en tjock lunta, med partistyrelsens förslag och svar på omkring 300 motioner.

Prioriterar vården

Partisekreterare Acko Ankarberg Johansson tog emot pressen, och berättade vilka prioriteringar KD-ledningen vill se. Bland annat innehåller rikstingshandlingarna en vårdproposition.

– Vår partiledare har länge prioriterat att det är detta vi ska satsa på, och Ebba har haft det som huvudnummer i flera tal hon hållit, säger Acko Ankarberg Johansson.

Bland annat vill KD att staten ska ha ett huvudansvar för vården, de jobbar också för ökad valfrihet, en starkare primärvård och fler vårdplatser.

Ingen migrationsstrid

För några månader såg det ut som om migrationsfrågor skulle bli en stor tvistefråga, men som Dagen tidigare skrivit verkar denna interna strid ha lagt sig i partiet, vilket också bekräftas av Acko Ankarberg Johansson. I stället pekar hon på att många motioner kommit in som berör rättsområdet.

KD har tidigare föreslagit fler poliser, och en rad motioner handlar om detta, bland annat att införa kommunala poliser. Något som partistyrelsen avslår.

– Däremot vill vi se att om en kommun bidrar med pengar, då måste staten leverera poliser. Speciellt tror vi att det här är bra för mindre kommuner.

Vad svarar ni på motionerna om att införa samvetsfrihet?

– Vi har samma linje som tidigare. Ingen lagstiftning, men att arbetsgivare ska kunna få det att fungera på arbetsplatsen.

En rad motioner har kommit in, exempelvis ett krav på förbud på heltäckande slöja, återinför kristendomsundervisning i skolan och ett namnbyte på partiet. I samtliga dessa fall säger partistyrelsen nej.

Däremot går partistyrelsen motionärer halvvägs till mötes i frågan om hårdare regler för att få svenskt medborgarskap. Det föreslås ett test, samt medborgarskap med prövotid.

– Vi landar inte i de krav som ställs, i stället vill vi ha en statlig utredning om medborgarskapets status, säger Acko Ankarberg Johansson.

– Anledningen är att vi vill höja värdet av medborgarskapet. Det var ett tag sedan vi tittade på frågan.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Kristdemokraternas riksting är mellan den 20-22 oktober i Uppsala.

Där kommer partiets medlemmar att ta ställning till en rad frågor.

Partistyrelsen har exempelvis föreslagit en rad reformer inom vårdsektorn.

Utöver det finns omkring 300 motioner som det ska röstas om.

På rikstinget kan det också bli en personstrid om topposterna inom partiet.

Valberedningen har föreslagit att Jakob Forssmed och Emma Henriksson ska sitta kvar i presidiet, men även Lars Adaktusson har nominerats.