Världens kyrkor reagerar starkt på Trumps beslut

USA drar sig ur Parisavtalet, den globala storsatsningen för att bekämpa klimatförändringarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

USA:s president Donald Trump är nyligen hemkommen från sin första utlandsresa, där han bland annat besökte påve Franciskus i Vatikanen. Påvens present till presidenten var hans egen miljöencyklika, och budskapet gick inte att ta miste på, USA måste ta ansvar i klimatfrågan.

Men väl hemma i USA deklarerar nu Donald Trump att USA drar sig ur Parisavtalet, ett avtal som skrivits under av i stort sett alla länder i hela världen, och som är den stora globala planen för att gemensamt bekämpa klimatförändringarna.

– Ett slag i ansiktet, kommenterar en av påvens närmaste medarbetare, biskop Marcelo Sanchez Sorondo, enligt Religious News Service.

Kyrkor reagerar starkt

Inte bara den katolska kyrkan riktar nu hård kritik mot Donald Trump, utan ilska och besvikelse strömmar också in från alla kyrkliga håll och kanter, exempelvis från Kyrkornas världsråd som samlar en rad lutherska, protestantiska och ortodoxa kyrkor.

– Många av de här kyrkorna jobbar dag för dag nära de människor som drabbas av klimatförändringarna, och vi har länge varit djupt engagerade i att stärka de utsattas röst när klimatfrågan diskuteras, säger Martin Vogel, klimatpolitisk handläggare på Svenska kyrkan.

Han stämmer in i kritikerkören, och kan inte förstå Donald Trumps resonemang att dra sig ur Parisavtalet utifrån ett nationellt hänsynstagande, där Trump tydligt deklarerade att amerikanska intressen och arbetstillfällen kommer först.

– Det här är skrämmande och världsfrånvänt, att ledaren för en av världens största ekonomier väljer att nedvärdera vikten av det här avtalet. Det här handlar inte om olika länders särintressen, det handlar om att undvika en global katastrof, att människor ska kunna överleva och kunna leva ett liv i värdighet, säger Martin Vogel.

Kyrkors bidrag till avtalet

Han berättar att kyrkorna inte bara står bakom Parisavtalet, utan på olika sätt har kyrkor också varit med på ett hörn och förhandlat fram det, framförallt genom att betona de moraliska och etiska aspekterna av klimatförändringarna.

– Det här är ett av mänsklighetens historiskt viktigaste avtal, som nu riskerar att urvattnas, säger Martin Vogel.

Dels handlar det om att andra länder kan följa USA:s exempel, och på så sätt underminera hela klimatavtalet. Dels handlar det om att USA:s tillbakadragande kommer att få praktiska konsekvenser, exempelvis då den livsnödvändiga ekonomiska hjälpen uteblir till världens fattiga länder där klimatförändringarna slår till som värst.

– Det här kommer i synnerhet skada de länder som är i stort behov av stöd just nu, säger Martin Vogel.

Donald Trumps besked innebär inte att USA lämnar Parisavtalet omedelbart, utan det är en process som kommer att ta flera år. Martin Vogel säger att det kyrkliga engagemanget för miljön kommer att fortsätta, inte minst i USA, där flera kyrkor nu höjer rösten och börjar mobilisera, tillsammans med företag och politiker i olika delstater.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar