24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Vatikanens observatorium ser forskning som ett sätt att söka Gud

Enligt Vatikanens observatorium är forskning och utveckling del av den mänskliga naturen. "Det handlar indirekt om att söka Gud", säger jesuitpater Jose Funes.

Den 14 juli kunde världen se de första bilderna på planeten Pluto, tagna av rymdsonden New Horizons.

Jesuitpater Jose Funes är chef för Vatikanens observatorium och anser att bilderna är en framgång som uppnåtts genom många personers engagemang, rapporterar Vatikanradion. Han menar att vetenskapen inte görs av några enskilda utan tillsammans med andra i team av astronomer, geologer och ingenjörer.

Enligt pater Jose Funes handlar forskning och kunskaper om rymden om människans natur av nyfikenhet.

-Det handlar indirekt om att söka Gud, även för dem som inte är troende, säger han till Vatikanradion.

Han menar att det finns ett sökande efter sanning och skönhet samt att forskningen är en mission som får oss att närma oss detta.

På frågan om han tror att det finns människor på andra planeter svarar pater Jose Funes att det inte verkar finnas andra intelligenta varelser i universum, men att man ännu inte kan veta om det finns liv. Däremot verkar det finnas planeter som liknar jorden. Och det skulle kunna öppna möjlighet för att intelligenta varelser även skulle kunna finnas på andra planeter, menar han, enligt Vatikanradion.

-Tänk er bara att den närmaste stjärnan, Alpha Centauri ligger på ett avstånd av fyra ljusår. Jag arbetar med de närmaste galaxerna, som "bara" ligger två miljoner ljusår bort. Och det finns fler galaxer ännu längre bort. Man kan säga att än är vi på hemmaplan, säger pater Jose Funes till Vatikanradion.

Fler artiklar