”Vi är inte rädda för sanningen”

Filadelfiaförsamlingen i Knutby står bakom sin häktade pastor. Så länge han inte är dömd är han församlingens föreståndare.
Samtidigt är besvikelsen stor efter pingstledningens försök att upplösa församlingen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter söndagens gudstjänst fattade församlingen beslut om man skulle låta en pastor utifrån ta över ledarskapet så länge föreståndaren sitter häktad. Församlingen var enhällig i sitt beslut att ha fortsatt förtroende för den sittande ledningen. Ingen kommer heller att ta på sig rollen som tillförordnad föreståndare.

Tar över

– Det finns sex pastorer i församlingens ledning att en av dem sitter häktad gör inte så stor skillnad, säger Peter Gembäck till Nya Dagen.

– Vi ser inte över församlingens ledning förrän det finns en dom.

– Det finns fem pastorer kvar. Kim Wincent kanske är den som tar över hans roll i viss utsträckning.

Peter Gembäck tycker det är tråkigt att så många utanför församlingen inte förstår deras stöd för pastorn.

– Det står i Bibeln ”Döm inte, så ska du inte själv bli dömd”. Jag tycker det är konstigt att inte fler kristna tänker på det. Är det någon som blivit dömd av vissa är det vår pastor.

Tacksam för hjälpen

Församlingen har erbjudits hjälp från många håll. De som vill kan få hjälp av psykologer i Uppsala, ett erbjudande flera församlingsmedlemmar tackat ja till.

Peter Gembäck är också mycket tacksam för den hjälp man fått genom Norrtälje pingstförsamling, främst av Monica Winderdal.

– Vi pratar en del med Monica och det är vi jätteglada för. Hon vägrar dessutom uttala sig i media. Den sortens stöd behöver vi.

Däremot är församlingens förtroende för pingstledarna Sten-Gunnar Hedin och Lars-Ivar Nilsson sargat efter det krismöte som hölls förra veckan.

”Mycket besvikna”

Peter Gembäck är kritisk mot att mycket av debatten förts i media och vill hellre ha en diskussion mellan fyra ögon än att själv gå till angrepp i en intervju.

– Men flera är mycket besvikna på Sten-Gunnar Hedin och Lars-Ivar Nilsson och pratar hellre med psykologerna eller Svenska kyrkan som vi fått mycket hjälp av. En del har också pratat med sjukhuspräster.

– Lars-Ivar Nilsson har inte hjälpt oss utan försatt oss i en fruktansvärt dum situation.

Tror ni att mordet kommer att klaras upp?

– Det ber vi till Gud att det ska. Det absolut sämsta för oss vore om vi hamnade i en situation där det finns spekulation. Vi är inte rädda för sanningen.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar