”Vicepresidenterna mer kristet profilerade än Trump och Clinton”

Okända men tydligare kristet profilerade än Donald Trump och Hillary Clinton. Så kan vicepresidenterna Mike Pence och Tim Kaine beskrivas. I natt svensk tid möts de i en debatt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En vicepresident vinner inte ett val, men kan mycket väl förlora det. Så brukar det heta inför amerikanska presidentval. Och kanske stämmer det även på årets kampanj.

Den här gången står Mike Pence och Tim Kaine i strålkastarljuset. Pence är republikan och Donald Trumps val medan Kaine representerar Demokraterna och alltså står på Hillary Clintons sida.

Debatten dessa båda herrar emellan kan få betydelse för vem som flyttar in i Vita huset om några månader.

Men vem är Mike Pence och Tim Kaine? I New York Times beskrivs de som ganska lågmälda och okända politiker för det stora flertalet amerikaner. En sak har de gemensamt - båda är uttalade kristna vilket format deras politiska karriärer.

I natt möts de i en stor debatt i Longwood University i den lilla staden Farmville i Virginia. Det blir enda tillfället under presidentvalskampanjen som de drabbar samman.

I den första debatten mellan Clinton och Trump berördes vissa frågor nästan inte alls. Dit hör till exempel synen på abort, preventivmedel, homosexuellas rättigheter och religionsfrihet. Frågor som dock betyder mycket för många väljare i USA.

Hur det blir i nattens debatt återstår att se men mycket talar för att dessa frågor kan komma upp när Mike Pence och Tim Kaine slipar sina argument inför väljarna, helt enkelt därför att det är frågor där båda har ett starkt engagemang.

Mike Pence, som är en konservativt kristen, har sedan länge varit motståndare till aborter och är en ivrig förespråkare för familjeplanering. Katoliken Tim Kaine å sin sida är också abortmotståndare men anses allmänt som mer liberal än Pence.

Att båda har rykte om sig att vara humoristiska och ganska mjuka i framtoningen borgar för en debatt där sakfrågorna, snarare än frågor om utseende eller vad som skett i det förgångna, hamnar i fokus.

Debatten börjar natten till onsdag klockan 03.00 svensk tid och beräknas hålla på i ungefär en och en halv timme.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar

Fakta: