Vill begravas på Sveriges första neutrala begravningsplats

– Om jag dör, då vill jag ligga här, säger Ismet Demirhan om den neutrala begravningsplatsen i Borlänge. Gunnar Lundgren säger samma sak.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den ena är musiker, den andra lärare. Den ena uppvuxen i Kurdistan och bosatt i Stockholm, den andra har bott i Borlänge i nästan hela sitt liv.

Representanter

Deras uppväxter kan ha varit mycket olika, men det som förenar dem är önskan att slippa begravas under religiöst flagg. På det sättet representerar de en växande grupp i den svenska befolkningen.

–  Jag är varken kyrklig eller troende. Det vore märkligt om jag, när den dagen kommer, skulle behöva återvända till ett ställe som jag aktivt har lämnat och tagit avstånd ifrån, säger Gunnar Lundgren.

– För mig handlar det om att jag ska ligga där i frihet och i enlighet med mitt samvete, säger Ismet Demirhan.

Inte religiös

Ismet Demirhan växte upp som muslim. I tonåren började han ifrågasätta sin religion och berättar att han läst Koranen, Bibeln och andra religiösa böcker.

– I dag tror jag på Gud, men är inte religiös. Jag behöver ingen religion. Jag har sett religiösa ledare predika en sak och göra en annan. Det jag tror på först och främst är att man ska vara en bra människa och ha respekt för alla och allt här på jorden. Så jag gillar ideologin med den här begravningsplatsen. Att alla som ligger där är fria.

Kors på graven

Gunnar Lundgren är tacksam över att Borlänge nu erbjuder möjligheten att begravas på en plats utan religiösa symboler. Han berättar om sin bror som inte var troende men som har fått ett kors på sin grav.

– I dag tar man hänsyn till väldigt mycket när det gäller döden, som vilken musik som ska spelas vid begravningen. Men när man kommer till den här biten så kör man över folk. Man trycker in symboler som personen inte har stått för. Alla mina släktingar och vänner är begravda på den kristna kyrkogården. Nu kan jag bli begravd nära dem och samtidigt slippa ligga under religiöst flagg. Jag ser det som ett uttryck för respekt.

Statsministeromröstning