21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Vinternatt sprider sig över landet

Kyrkors hjälp till hemlösa under namnet Vinternatt får allt fler efterföljare i Sverige. Snart öppnar kyrkorna i Örebro ett natthärbärge och på några veckor har man samlat in 200 000 kronor.

Först ut var Stockholm – sedan hängde bland annat Visby och Växjö på med samma namn.

Och kanske är det inte så konstigt. I snart sagt varje ort i Sverige finns tiggande EU-migranter från Östeuropa och projekten som kallas Vinternatt syftar till att ge tak över huvudet, eftersom hemlöshet i sträng kyla kan innebära livsfara.

I Örebro laddar man för fullt. Här har stadens kyrkor redan samlat in över 200 000 kronor för att kunna hålla öppet i Adolfsbergsgården med start om några veckor.

Planen är att härbärget ska kunna rymma mellan tio och tolv personer under vintermånaderna.

– Det har gått jättebra. Vi har 100 volontärer på en lista och de kommer att hjälpa till under kvällar, mornar och nätter och fylla olika funktioner i det här arbetet, säger Rikard Edefors, pastor i Korskyrkan i Örebro.

Behoven är stora och främst behövs mat och förbrukningsartiklar som räcker under hela perioden.

Och många örebroare har hört av sig och vill bidra. Men insamlingen sker på ett litet speciellt sätt. På en Facebooksida står det tydligt specificerat vilka behoven är, och anledningen till detta är att man vill undvika att härbärget förvandlas till en second hand-central.

– Det finns så många sådana bra verksamheter i staden redan, så vi ber bara om att få det vi verkligen behöver, säger Rikard Edefors.

Till Vinternatt i Örebro kommer också kommunen att bidra med stöd, men initiativet kommer från kyrkorna.

– För andra hemlösa finns i kommunen både "Bostad-först-programmet" och härbärget Gnistan. Men inget finns för EU-migranterna och därför var det här ett område där det behövde göras en insats, säger han.

Joakim Lundgren

Joakim Lundgren är reporter på Dagen.

Fler artiklar