Wilfrid Stinissen är död

Prästen och författaren Wilfrid Stinissen avled under lördagen efter en kort tids sjukdom.

- Han hade en speciell förmåga att knyta an till människors Gudslängtan, säger Peter Halldorf, pastor i pingströrelsen, och vän med Stinissen sedan länge.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var efter middagstid som Wilfrid Stinissen somnade in, hemma i sitt kloster Norraby. Han blev 86 år.

-       Det gick snabbt och var väntat och kom efter en kort tids sjukdom, berättar Peter Halldorf för Dagen.

Wilfrid Stinissen föddes i Belgien 1927 och redan vid 16 års ålder var han besluten om att leva sitt liv i klostermiljö. 1967 sökte han sig till Sverige, där han ville hitta en lugn och avskild plats. Tillsammans med fyra munkar ur Karmelitorden som han sig ned i Skåne, och där levde Wilfrid Stinissen sitt klosterliv fram till sin död. Han lämnade sällan klostret.

På 1980-talet började han ge ut böcker, och blev då en känd röst i svensk kristenhet.

-       Han fick egentligen stor betydelse för kristna i hela Norden och blev en andlig lärare och ledare för många, berättar Peter Halldorf.

 

Trots att Wilfrid Stinissen var katolsk präst och munk så nådde hans böcker ut till kristna från andra sammanhang. Att han blev känd för en bredare publik beror bland annat på att han gavs ut på ett frikyrkligt bokförlag, Libris.

Peter Halldorf beskriver honom som en ekumenisk gestalt och brobyggare mellan olika kristna traditioner, där alla kunde känna igen sig i hans framställning av tron.

- Alla kunde känna att han tillhörde dem, säger han.

- Han hade en speciell förmåga att knyta an till människors Gudslängtan, han gjorde så att de kände sig tilltalade, sedda och vågade gå trons väg. Han hjälpte många att hitta tillbaka till sin tro och att hitta djupare i tron. Han beskrev Guds närvaro på ett så naturligt sätt i människors liv, och det var där han nådde människors hjärtan, genom att kombinera enkelhet med andligt djup, säger Peter Halldorf, som i tjugo års tid samarbetat med Wilfrid Stinissen via tidsskriften Pilgrim.