Yonggi Cho åtalas för skattebrott

Den sydkoreanske pastorn David Yonggi Cho – grundare av världens största församling – åtalas för skattebrott och tjänstefel efter att han misstänks ha uppmanat församlingsföreträdare att köpa aktier i sonens bolag till överpris.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Förundersökningen har pågått sedan 2011, och resulterar nu i ett åtal, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap News Agency.

Fyra gånger marknadspriset

Åklagaren hävdar att Yonggi Cho orsakat megaförsamlingen en förlust på 14 miljoner dollar, då församlingen köpt aktier i Yonggi Chos sons bolag, till ett värde av fyra gånger det marknadspris som gällde 2002.

Cho åtalas även för skattebrott efter att – enligt åklagaren – ha undvikit att betala motsvarande 22 miljoner kronor i skatt.

Kommer till Uppsala

Den 77-årige pastorn har sedan fem år tillbaka slutat som föreståndare i församlingen Yoido Full Gospel Church som har över 800 000 medlemmar. Han reser dock fortfarande runt i världen och predikar. I sommar gästar han bland annat Livets ords Europakonferens och 30-årsjubileum i Uppsala.

Magnus Dahlberg, pressansvarig på Livets ord, menar att beskedet kan komma att påverka Yonggi Chos medverkan på konferensen i sommar.

– Vi följer utvecklingen noga från dag till dag, men har ännu inte fattat några beslut, säger han till Dagen.