Mat

Veckans mat: Knäckebröd med smak av kavring

Diakon-Daniel: I dag bjuder jag på tillbehör som passar väldigt bra till både sill, lax och skinka.

Allt är fullbordat! Nåden och förlåtelsen är så stor att jag knappt själv förstår den.

Att få bära den känslan inombords samtidigt som vi med hundratals andra människor, bröder och systrar, från världens alla hörn, delar glädjen över att fastan är över och Kristus är uppstånden i en nedsläckt domkyrka är oerhört mäktigt. Det har blivit en tradition för oss.

Hela påsknattsmässan talar evangelisation. I det lilla sprids ljuset från människa till människa under ropen från ärkebiskopen, “Kristus är uppstånden”! Till slut är hela domen upplyst, lovsången från körer och gudstjänstbesökare blandas med kyrkklockornas dånande och orgelns djupa andetag. Kära läsare, hela den världsvida kyrkan går in i en tid där vi proklamerar att Jesus lever. Det ljus han spred för 2000 år sedan kan vi fortsätta att sprida med ord och gärningar.

Jag kommer inte med några sillinläggningar i år. Däremot kommer jag med lite tillbehör som passar väldigt bra till både sill, lax och skinka. Det är även väldigt trevligt att ha med som “ge bort”-present till värden och värdinnan. Eller varför inte överraska din granne? Att dela bröd är att dela liv.

En välsignad och glad påsk, tillönskar jag er!

Veckans mat vecka 13.

Knäckebröd med smak av kavring

Brödet

  • 1/2 pkt färsk jäst
  • 1/2 msk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 l vatten
  • 2 msk sirap
  • 1-2 msk malda brödkryddor
  • 4 dl fullkornsmjöl special
  • 6 dl grovt rågmjöl + 2 dl till utbakningen

Tillagning:

Blanda alla ingredienser och kör i degblandare på mellanväxel i åtta minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4-6 bitar och kavla ut dem med kruskavel. Om du inte äger en sådan går det bra att nagga brödet efter utkavlingen.

Lägg de utkavlade bröden på bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter.

Värm upp en plåt i ugnen och grädda kakorna i 240° C. Brödet ska få en gyllenbrun yta. Låt varje kaka svalna.


Vispat Västerbottenssmör

  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 pkt 150g riven västerbottensost

Tillagning:

Vispa smöret med elvisp eller matberedare på mellanläget i ca 8 min.

Tillsätt osten. Fortsätt att vispa ca 3 minuter på hög växel.

Smöret ska bli fluffigt och ljusgult i färgen.


Garnera med rädisor, krasse och flingsalt.

---

Tips

Om brödet mjuknar efter några dagar, torka det i ugnen på 100° C ca 5 minuter.

Vill du inte baka ut allt så går det att frysa degen i ca 2 veckor, eller låt den ligga i kylen några dagar.

Vill du göra surdegsknäcke så låt degen stå 3-4 dagar i kylen.

Medhjälpare.

Tips på smaksättning: Uteslut kryddblandningen i degen. Spreja brödet med vatten efter naggning och smaksätt med till exempel kummin, anis, eller fänkål. Svartpeppar, sesamfrön eller vallmo passar också bra. Har du ingen sprayflaska går det bra att pensla brödet med vatten.

Att provsmaka är viktigt.

Tänk på att varje ugn har sitt eget liv.

Utsläpp av fuktighet kan variera. Det kan vara bra att öppna luckan och ånga av 1-2 gånger under gräddningen. Även temperaturen kan variera. Så ha koll på ditt bröd. Det går snabbt mot slutet. Det kan skilja 25° C mellan olika ugnar och temperaturangivelser.

---


Fler artiklar för dig