Debatt

Förbjudet för muslimer att konvertera

Det var med
förvåning jag läste Helena Benaoudas, ordförande i Sveriges Muslimska Råd, svar på frågan om konvertering inom islam i Dagen den 23 augusti. Benaouda menade att konvertering inte var en kontroversiell fråga inom islam världen över.
Men hur kommer det sig att det är strikt förbjudet att avfalla från islam och bli en kristen i så gott som samtliga länder där islam är en majoritetsreligion? Vi kan ju räkna upp mängder med exempel på den mest brutala förföljelse av muslimer som valt att bli kristna i dessa länder.
Benaouda sa
”Om du tittar i Koranen och haditherna så talar de om religionsfrihet”. De talar också om förbud mot avfall från islam och till och med dödsstraff. Enligt profeten Muhammed fanns det tre lagliga orsaker att avrätta en muslim, nämligen mord, äktenskapsbrott och apostasi, det vill säga avfall från islam (Bukhari, Volym 9, Bok 83, Nummer 17, samt Muslim, Bok 016, Nummer 4152).
För att motivera sin ståndpunkt sa Benaouda ”Koranens kronologiskt sett tidiga suror, nummer 109, talas det om förhållningssätt till ateister och polyteister. Där står det att de får tro som de vill.”
Men denna sura
berör över huvud taget inte frågan om konvertering från islam till annan tro, utan precis som Benaouda säger handlar den om ett förhållningssätt till människor som var ateister och polyteister. Vidare gör Benaouda en poäng av att detta är en tidig sura som om det skulle göra den mer betydelsefull och giltig inom islam men situationen är ju tvärtom inom islam på grund av läran om ”ersättning” (nasakha), som i korthet går ut på att tidiga koranverser har ersatts av senare verser om de motsäger varandra. Därför är det mer relevant att hänvisa till sura 9:5 som är en senare vers:
”Men när de fridlysta månaderna gått till ända, så döden månggudadyrkarne, varhelst I finnen dem! Gripen dem och inspärren dem och läggen eder i försåt för dem på alla möjliga ställen, men om de omvända sig, förätta bönen och giva allmosan, så låten dem draga sina färde! Gud är förvisso överseende och barmhärtig.”
Profeten Muhammed uttalade dessa domar över polyteisterna först i slutet av sin gärning, när muslimerna var i klar majoritet i området. De skulle bekämpas och dödas varhelst man träffade på dem. Endast en omvändelse till islam kunde rädda deras liv.
Jag noterar dock
med glädje och tacksamhet att Helena Benaouda förordar att även muslimer är fria att lämna islam. Detta är något som konvertiter från islam i Sverige kan glädja sig åt även om det inte hjälper någon som konverterat i islamvärlden där islams lagar gäller.
Fler artiklar för dig