Debatt

Fler stödjer Ja till Livets krav om nollvision för aborter


Sven-Gunnar Hultman frågar i en debattartikel efter en nollvision och hävdar att "antiabortorganisationerna" borde ompröva sitt arbete för att "enas kring att antalet aborter är för stort och att det är tid att göra något åt det".

Ja till Livet har i flera år just arbetat med att genom detaljerade krav minska aborterna samt också vid ett flertal tillfällen krävt en nollvision för aborter. Kravet har publicerats i debattartiklar, på hemsida och blogg och vi har även varit i debatter och fått kritik för vår vision att ingen ska vilja göra abort i Sverige och att antalet aborter i Sverige skulle kunna minskas radikalt, vilket är vad Hultman efterfrågar.

Redan 2005 i en artikel i Hallandsposten efterlyste Ja till Livets ordförande Tomas Seidal en nollvision när det gällde aborterna. Fler alternativ till abort, ökat ansvarstagande av män men också en skärpning av abortlagstiftningen var några av de förändringar som lyftes fram där.

Det är dessutom ledsamt att epitet som "antiabortorganisation" fortfarande ska behöva tillskrivas Ja till Livet, oavsett om det görs av en enskild debattör eller av journalister, speciellt som dess motsats, abortförespråkarorganisation, aldrig används.


En enfrågeorganisation skulle kunna tillskrivas ett sådant namn, men inte Ja till Livet, då föreningen är mycket bredare än så. Ja till Livet arbetar utifrån tesen om människans okränkbara värde i frågor som berör både livets början, dess mitt och dess slut. Vi arbetar med dödshjälp, hospice, fosterdiagnostik samt med andra frågor som berör människans odelbara värde, vilket kan ta sig uttryck i definitionen av barn eller tvångsvård av gravida missbrukande kvinnor. Föreningen kräver en reformerad föräldraförsäkring som tillgodoser unga föräldrars behov och en helomvändning av den svenska misslyckade sexualpolitiken.

Människorättsorganisationen Ja till Livet vill självklart ställa upp på Sven Gunnar Hultmans upprop för en nollvision och vill hälsa samfund, församlingar, organisationer och enskilda välkomna i arbetet för ett Sverige där abort inte efterfrågas.

Fler artiklar för dig