Debatt

Du behöver ingen expert för att bli en bra förälder

Föräldraskap är långt

ifrån var det en gång var. Då sunt förnuft och traditionell vetskap som sträckt sig över generationer var nyckeln. I dag är det annorlunda.

Det finns ett halvt dussin månadsmagasin som handlar om att vara föräldrar. Det finns hur mycket kurslitteratur som helst om föräldraskap, av människor som Jesper Juhl, Katarina Janoush, Annika Jankell och andra professorer, barnläkare, pedagoger, kändisar med flera.

Jag vet inte

hur många uppfostringsmetoder och tillvägagångssätt i olika disciplineringssituationer det finns. Buffningsmetoden eller 5-minutersmetoden eller Hållahårtmetoden när ungarna ska sova. Tecken man visar för att ungarna ska minnas det och säga det som de associerar med tecknet, till exempel ”tack för maten”. Lite som att träna en hund.

Det finns urfåniga bloggar med föräldralediga nördar som spenderar för mycket tid vid bloggen när de borde vara mer med barnen som de skriver om.

Jag har sett föräldrar i total ångest och panik när de prövat diverse metoder som helt plötsligt inte funkar på ungen. Lite som känslan av att kugga en livsviktig tenta.

När blev föräldraskap

akademiskt? Och när blev vi så osäkra på oss själva att vi tror att vi inte klarar av våra barn utan litteratur, metoder och stabila bloggande ledsagare via internet?

Alla dessa metoder och teorier om barn och barnuppfostran som slängs i våra ansikten, och det faktum att man måste följa varje tips och råd från BVC slaviskt, och man måste ha ungen på babysim, och man måste gå i pappa/mammagrupp etcetera gör bara i det långa loppet en enda sak: Får oss att tro och tänka ”jag är inte en duglig förälder om jag inte gör allt det här”.

Kan vi inte börja

inse att vi, tror i alla fall jag, har blivit givna våra barn. Du behöver inte tro det jag tror på, men du kanske kan stämma in i att just dina barn hade ju aldrig kunnat bli någon annans. Du är deras. De är dina. Glasklart. Du har fått äran att ta hand om dem för att de behöver DIG.

Ingen kan göra jobbet för dem som du gör. Ingen Jesper Juhl eller metod eller lönnfet, narcissistisk, överdryg bloggarfarsa kan ersätta dig.

Du behöver inte någon av oss för att klara sluttentan till föräldraskapet. Du klarade den med råge i samma stund som du för första gången fick hålla i ditt barn.

Fler artiklar för dig