Debatt

Uzo är värd så mycket mer – och det är bråttom nu

Svenska myndigheter vill skicka honom till er i Schweiz, och jag hoppas att ni förstår att han inte vågar det efter det omänskliga bemötande han fick när han var hos er sist.

Öppet brev till Schweiz migrationsmyndighet.

Uzo är dödligt sjuk i cancer. Han finns i Stockholm just nu, men bara för cirka ett år sedan fanns han hos er i Schweiz. Då kom han från åratal av flykt undan stamkrig i sitt hemland Nigeria.

Men hos er blev han inte välkomnad. Så när han bad om hjälp med sin onda mage möttes han av iskyla. Någon sjukhusundersökning kunde det inte bli tal om – ”vad tror du om dig själv? Varför skulle vi kosta på dig något sådant?” Den läkare som han sedan fick möta gjorde en slarvig undersökning och såg inte cancertumören, trots att den till och med syntes som en utbuktning utanpå magen.

Uzo fick rådet av vänner att lämna ert land och åka till Sverige för att få möta lite medmänsklighet. I hopp om detta kom han hit och ganska snart blev han undersökt på sjukhus och diagnostiserad med cancer.

Problemet för Uzo nu är att svenska myndigheter inte är lika hjälpsamma som vissa läkare varit. Risken är därför att han inte får den palliativa vård han behöver för att få dö utan svåra smärtor. Svenska myndigheter vill skicka honom till er i Schweiz, och jag hoppas att ni förstår att han inte vågar det efter det omänskliga bemötande han fick när han var hos er sist.

Nu undrar jag om det finns någon eller några i ansvarsställning i ert rika och vackra land som också har kurage nog kan ställa sig upp och säga: "Vi har misslyckats, så här behandlar man inte en människa i ett civiliserat land"? Finns ni så ber jag er; prata med svenska myndigheter och försök övertyga dem om att det är det enda rätta i den här situationen att Uzo får stanna i Sverige. Försök komma överens med dem om vem som ska betala för den vård han behöver så att han inte behöver dö i svåra smärtor. Men det är bråttom nu, och ni bär ett tungt ansvar efter det dåliga bemötande ni gav honom sist.

Kjell Waern, pastor i New life church, Stockholm

Fler artiklar för dig