Debatt

”Fungerande familjer är bästa sättet att förebygga brott”

Ett samhällsbygge, med trygghet för medborgarna som målsättning, startas med genomtänkt och kraftfull satsning på alla familjemiljöer. Det skriver Alf Svensson och Peter Althin.

Man behöver inte vara vishetslärare för att begripa att det är lättare att stämma i bäcken än i ån. Men i vårt land verkar det som om samtliga partier och myndigheter är mest inriktade på att vänta med de stora insatserna tills människor hjärntvättats och utstuderat sysslar med terrorism.

Och det är onekligen mer iögonfallande­ och publicistiskt givande att satsa miljarder på att stoppa terror än att satsa på familjestabilitet och skolväsende. Satsningar på familjestabilitet och skolväsende är det mest framgångsrika sättet att stoppa terrorismen.

Det är självklart att politiker ska skaffa fram möjligheter att, så långt det nu går, stoppa terrorister. Det bör inte vara svårt att, över allt vad partigränser heter, enas om att medborgare ska fredas och kunna känna sig trygga.

Det finns heller ingen som är emot att poliser är rätt utrustade och kapabla att utföra sina uppgifter. Men om ivern fastnar i föreställningen att antalet poliser och deras utrustning nästan är den enda vägen att nå trygghet på gator och gränder, då har nog ett väl stort mått av populism fått breda ut sig.

Ett demokratiskt sinnat samhälle får inte fastna i föreställningen att strängare straff är vägen ur ökad och våldsammare brottslighet. En människa är aldrig "körd". Våra satsningar måste också och i synnerhet vara inriktade på att få ungdomar som spårat ur upp på spåret igen.

Det är ju ändå så, att ingen föds med idéer om att spränga sig själv och andra i luften. Ingen tar sina första stapplande steg i riktning mot att skapa fasa och ställa till med förintelse.

Alla vet att närmiljön formar, att i familjemiljön lär sig barn att gå och i skolan fortsätter utvecklingen. Det är där och då som många barn, många familjer behöver stöd, uppmärksamhet och tro på framtiden. Det är där och då som myndigheter har bäst möjligheter att räta upp och korrigera.

Glöm inte att det var i vår tid, vi som nått mer än mogen ålder, som svensk skola skulle vara etiskt neutral och objektiv. Hur kunde vuxensverige inbilla sig att något sådant var visligt eller ens rimligt?

Ingen har monopol på sanning och rätt, men om inte staten, samhället, vi alla, ödmjukt framhåller att något är rätt och något är orätt, något är sant och något är osant, då hamnar vi ju i en relativism som skapar samma vilsenhet, som vi skulle uppleva, om alla trafikregler sopades undan.

Och det är förödande­ i synnerhet­ för barn och ung­domar!

Vi människor är i behov av små naturliga gemenskaper. Den mest naturliga är familje­gemenskapen. Om inte stat och samhälle inser det så främjar man, enligt vår uppfattning, den hopplöshet och brist på framtidstro som gängledare och allsköns vandaler, vare sig de är religiösa eller icke-religiösa, utnyttjar.

Vi är säkra på att fungerande, ansvarstagande familjer, familjer som får det stöd man behöver för att ge barn värme och trygghet, är samhällets överlägset bästa brottsförebyggande kraft. Och vi är övertygade om att skolan, när den skapar trivsel och etisk vägledning, också är en av de starkaste motkrafterna för att hejda våld och vanvett.

Låt oss medborgare nu få höra och se politikerloppet kretsa runt familje- och skolsatsningar, förenings- och kvartersidealitet. Och så närpoliser!

Ett samhällsbygge, med trygghet för medborgarna som målsättning, startas med genomtänkt och kraftfull satsning på alla familjemiljöer.

Alf Svensson, före detta europaparlamentariker (KD)

Peter Althin, advokat, före detta riksdagsledamot (KD)

Fler artiklar för dig