Är de mindre församlingarna ett problem?

Ingen kan på egen hand fullverkliga uppdraget, men tillsammans når vi fler.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

Under senare år har vi i de flesta samfund lyft behovet av nya församlingar och menat att nystartade församlingar är nyckel till väckelsen. Jag håller med om den synen.

Samtidigt har vi också sett ett växande fenomen med att gamla församlingar görs om till ungdomsförsamlingar och ”rebrandas” med en ny identitet, under ny flagg, och då kallas nya.

Jag är inte ute efter någon, men undrar om ”rebranding” verkligen är den stora lösningen på vår längtan efter tillväxt?

Jag hör ständigt om ”problemet med de mindre församlingarna” men är osäker på om det är de stora församlingarna som verkligen har lösningarna för mindre församlingar. Särskilt när lösningen är att lägga ner eller flagga om fler mindre församlingar.

Själv är jag pastor i en mind­re församling i Storstockholm, en fantastisk stad med en nästan lika stor mångfald av kyrkor som det finns människor. Jag är övertygad att alla församlingar kan ha en unik plats och kallelse i den mångfalden – inte minst nya nischade församlingar för nya målgrupper och områden.

Ingen kan på egen hand fullverkliga uppdraget, men tillsammans når vi fler. Därför tror jag också att vi behöver odla en ödmjukhet och generositet inför varandra.

Jag tror vi bör erkänna att:

Det alltid finns något att lära sig av andras erfarenheter – så även mindre församlingar.

Många ledare i större församlingar har fångats upp och utvecklats i mindre församlingar.

Oavsett storlek så behövs en mångfald av församlingar, för att vi ska kunna fullfölja uppdraget i vårt land.

Jag hoppas slippa höra om ”problemet med de små församlingarna”. Och jag ser fram mot att börja samarbeta för att vi ska kunna vinna våra städer för Jesus.

Vi behöver samarbeta mer generöst under Guds rikes flagg, med en förnyad fokus på Jesus Kristus och hela församlingens uppdrag.

Manuel Henriquez, föreståndare och pastor Solna Pingstförsamling

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons