Debatt

Bibelns dag – 365 gånger

Jag tror på möjligheten att börja läsa Bibeln varje dag, för genom vår beslutsamhet kan nya livsmönster skapas. Det skriver Anders Blåberg, generalsekreterare Svenska Bibel­sällskapet.

Nu på söndag är det Bibelns dag. Den ligger i Böneveckan som för många kyrkor innebär gemensam mötesplats och bön på lokalplanet. Det bästa sättet att ta till vara på Bibelns dag är att göra den till en kraftfull uppmuntran att läsa Bibeln v­arje dag.

Min tandläkare och tand­hygienist predikar regelbundet för mig att jag ska borsta mina tänder på rätt sätt. De avslöjar obarmhärtigt om jag fuskat och ger mig verktyg (tråd, borstar med mera) för att bli bättre. Inte nog med det. Genom fyra barns besök hos folktandvården har vi som föräldrar fått ytterligare förmaningar och instruktioner hur vi ska hålla tänder friska. Behövs alla dessa pekpinnar? Jag anar att hos tand­läkaren ligger fackmannens starka övertygelse om att det blir ett gott resultat om man gör rätt. Därför fortsätter han att försöka övertyga andra.

Jag tror att kyrkor har mind­re självförtroende att påverka medlemmar att öppna sina bib­lar än tandläkarna har att lära ut hur borsten förs rätt i munnen. Detta är min analys av l­äget efter att ha lyssnat in hur Bibelns ställning är i olika kyrkor. Men det finns också vilja till förändring och förstärkning av bibelbruket i så gott som alla kyrkor. Det vi fått – Guds ord – kan förvaltas mycket bättre bland dem som faktiskt tror och bekänner att Gud talar genom texter i en bok.

Några områden förtjänar att lyftas fram för att var dag ska bli en Bibelns dag.

1Förväntan på en kristen:

Gud frälser en människa av nåd. Poängräkning är ingen frälsningsväg. Den sanningen sitter djupt hos oss. En del av Nya testamentets undervisning kallas förmaning. Paulus kan säga: ”vi vädjar till er” eller ”säg åt dem”. Med tydliga uppmaningar beskrivs ett liv i Jesu efterföljd. Det nya livet har sina förutsättningar som vi behöver påminnas om. Dit räknas b­önen, gemenskapen och O­rdet. För att bevaras i Guds nåd måste vi lyssna till Guds ord. Nåd och lydnad är inte varandras fiender. Vi bör kunna tala om regelbunden bibelläsning hos en kristen utan att bli beskyllda för att vara lagiska!

2 Bibeln med guide:

Jag samlar på berättelser om personer som kommer till tro bara genom att få tag på en bibel. Det finns många sådana exempel. Men det är inte så vi bör tänka strategiskt. Bibel­läsning funkar bäst med guidning med en plan att följa var jag ska läsa, ett forum där jag kan ställa mina frågor och en kristen gemenskap där Ordet praktiskt kan gestaltas. Följande bör vara en stående fråga i varje kyrka: Hur främjar vi bibel­läsning? Svenska Bibel­sällskapet stöttar kyrkorna under 2015 genom kampanjen ”Anta utmaningen – om att bli en daglig bibelläsare”. Där finns olika spår att välja; längre läsning­ar för den som vill ta sig i kast med hela Bibeln på ett år och kortare varianter för mer ovana läsare. Vi tror det är dags för en synlig bibelrörelse där var och en kan kliva fram och säga: ”Jag har antagit utmaningen!” Inte för att skryta, men för att bryta förlägenheten inför det självklara att Bibeln hör hemma i vardagslivet.

3 Få tid eller ta tid:

Jag har påmints sista halvåret om vad som hände den 3 september 1967, omläggningen till högertrafik. Beslutet var noga förberett och krävde många åtgärder, inte minst påminnelser om det nya sättet att köra. H-märket, landsplågan ”Jag håller till höger Svensson” och ombyggnader gjorde oss uppmärksamma på det nya. Det gick att byta vana.

Jag tror på möjligheten att börja läsa Bibeln varje dag. Genom vår beslutsamhet kan nya livsmönster skapas men inte utan att bryta med gamla. Tid för läsning får vi inte – vi tar oss eller byter till oss. Något annat får stryka på foten. Det finns även en andlig dimension i detta, ett moment av motstånd som vill dra oss bort från både bibel och bön.

Det är ingen katastrof om du missar någon dag. Det gör de flesta. Men ge inte upp. Det är som att missa en måltid. Inte får du skuldkänslor av det, möjligen hungerkänslor. Ät lite mer nästa gång!

Anders Blåberg, generalsekreterare Svenska bibelsällskapet

Fler artiklar för dig