Debatt

Daniel Alm: Dags att fokusera det centrala

Jag tror inte att vi ska driva en agenda när det gäller­ moralfrågor­ i första hand, skriver Pingsts föreståndare Daniel Alm.

Tack Jonas Rosendahl för ditt svar till min debattartikel (Dagen 5 oktober respektive 30 september). Jag uppskattar ditt engagemang och dina frågor. Hela min avsikt med mitt inlägg är att väcka församlingsledares engagemang när det gäller att prioritera evangeliet och församlingen som en evangeliets miljö. Att fokusera det centrala är avgörande viktigt, det hjälper oss att säga nej till mycket som lätt tar plats och felaktigt utrymme.

Jag menar att sann pingstandlighet leder vår kärlek till Jesus och människor genom att dela och leva evangeliet. Jag menar att de första apostlarna försvarade evangeliet och kyrkan, att de inte på något sätt var intresserade av kristen tro vare sig som terapi eller filosofi. De bekämpade villfarelser som gnosticism och judaisering av den kristna församlingens liv och lära. Evangeliets substans av gudomlig uppenbarelse med inneboende kraft till frälsning var klar för de första apostlarna. Det är här utmaningen ligger för oss i dag. Vad har lagts till och vad riskerar att dras ifrån?

Jag menar att vi inte ska ägna oss åt en förkunnelse som blir terapeutisk i första hand, evangeliet är primärt inte förändrande, det är förvandlande. Jag tror inte att vi ska driva en agenda när det gäller moralfrågor i första hand, det betyder inte att det saknas eviga principer som hjälper oss till ett gott liv.

Men liv och andeuppfyllelse föregår och möjliggör en god livsstil. Frälsningen och andeuppfyllelsen är grundläggande och formerande för ett liv i Gud.

Jag tror att pingstandligheten förstår vad Paulus menar när han skriver att "bokstaven dödar men Anden ger liv". Jag är alltså mer intresserad av evangeliets klara förkunnelse än positionsbestämningar.

Jag tror också att vi har en tydlig front mot inre sekularisering att bekämpa, detta rakt in i våra egna liv. Jag ber om en helgelsevåg som inte pekar finger men som formar en alltmer kristuslik karaktär i mitt eget liv. Om många ber och lever så blir vi inte fördömande i vår hållning, i stället blir vår växande karaktär till nytta för omgivningen.

Nej Jonas Rosendahl, jag har ingen agenda att lägga ner tidningen Dagen men anser att vi som andlig rörelse behöver nå längre och djupare än till meningsutbyten. Vi är en trosgemenskap mer än en åsiktsgemenskap. Vi behöver verkligen en apostolisk rörelse där evangeliet blir både budskap och kultur i såväl mission som församlingsgemenskap.

Det jag uppfattar vara den globala pingströrelsens ton, som var tydlig på Världspingstkonferensen i Sao Paolo, handlar om att be, ta emot helig Ande, berätta om Jesus och tjäna församlingen.

I detta ligger en god vägledning till de många nej vi faktiskt behöver säga för att inte tappa vårt primära fokus att vara en del av en Guds rörelse med evangelium till människor.

I Sverige är vi duktiga på att analysera och recensera, jag tror att vi skulle behöva lägga mer energi på att aktualisera och engagera oss för det mest centrala av kristen tro och gemenskap. Nu är det tid att älska Gud mer än vår egen åsikt, att älska kyrkan mer än vår personliga preferens, att älska människor som ännu inte tror mer än vår egen åsikt.

Evangeliet är duktigt utmanande, jag tror att den som har öron hör vad Anden säger till församlingen. Denna längtan efter äkta andlighet är jag övertygad om att Jonas Rosendahl och jag delar.

Daniel Alm, föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan,

Läs mer: 
Vilken väg vill du att vi ska gå, Daniel Alm?
Daniel Alm: Vill Jesus ett perspektivskifte?

Fler artiklar för dig