Debatt

Ebba Busch Thor: Tilliten i samhället måste stärkas

Vi kristdemokrater ska leda kampen för framtidstro, tillit och samhällsgemenskap. Det skriver partiledare Ebba Busch Thor inför KD:s kommun- och landstingspolitiska dagar.

"Ett barn som får uppleva trygghet lär sig tilltro". Så lyder en av stroferna i Dorothy Law Holtes välkända text "Ett barn". Jag är helt övertygad om att det är helt rätt: Tryggheten skapar tilltro till andra människor. Ju tryggare man är i den lilla världen, desto tryggare är man i den stora – utanför familjens hägn. Trygghet i det lilla är trygghet i det stora.

I dag inleds Kristdemokraternas kommun- och landstingspolitiska dagar i Västerås med 800 deltagare från hela landet. Under dessa dagar belyses de stora utmaningar vi står inför i välfärden och hur vi ska möta dessa utmaningar. Otvivelaktigt kommer vi inte kunna möta dessa utmaningar med mindre än att vi skapar förutsättningar för stärkt tillit och goda värderingar. Det är så vi kan hålla samman ett samhälle.

Mänskliga värden som tilltro, vänlighet och kärlek kommer inte till oss genom tillsägelser uppifrån. Värderingar kommer genom att människor som lever nära varandra beter sig på ett visst sätt. Som i familjen, där barnet får lära sig vad gemenskap är, hur man ska bete sig mot varandra. Trygga barn ger sedan trygga vuxna som finner sin plats i samhällsgemenskapen och som bidrar till ett samhälle som håller ihop.

Forskning har visat att länder med hög tillit i regel har en stabil demokrati, stark ekonomi, god folkhälsa, låg korruption, låg brottslighet samt en hög nivå av jämlikhet och jämställdhet. I Sverige, liksom i övriga nordiska länder, är tilliten väldigt hög i jämförelse med andra delar av världen.

Nyligen besökte jag plasttillverkare Inca plast i Hillerstorp med tio anställda. De berättade om den gången när en Stockholmskund besökte dem och frågade om det fanns möjlighet att få en kompletterande produkt levererad samtidigt som plastprodukten. I sann Gnosjöanda sprang Inca plasts personal över gatan till grannföretaget och frågade om de kunde hjälpa till med den leveransen, vilket de kunde. Stockholmskunden var naturligtvis överraskad att det gick att ordna ett handslag om leverans på stående fot. Att det var möjligt handlade naturligtvis om den tillit som är grunden i Gnosjöandan och i all företagsamhet.

Den senaste tiden finns dock tecken på att tilliten avtar i Sverige. Hög arbetslöshet, långvarigt utanförskap och hög grad av segregation kan bidra till att minska tilliten. Forskningen visar också att få människor verkligen tror att tilliten är hög, vilket i sig kan bli en självuppfyllande profetia. Många ser också mörkt på utvecklingen både i vårt eget land och omvärlden. Människor ser utanförskap, de krig som tvingar människor på flykt, terrordåden sår skräck.

Tilliten till andra människor och tilltron till institutioner och myndigheter byggs upp under lång tid, men kan raseras snabbt. Därför måste sådant som tär på tilliten åtgärdas snabbt. Som när ambulansen hindras från att komma fram, som när skadegörelse och mobbing får fortgå, som när bussarna ställs in på grund av stenkastande ungdomar i stadsdelen.

För Kristdemokraterna är det inget alternativ att kapitulera. En av de verkligt stora utmaningarna är att i stället arbeta för att stärka tilliten mellan människor och mellan människor och institutioner. Självklart ska vi inte blunda för det som sker, vi får inte ignorera signalerna. Men vi ska vara en kraft som reagerar med lösningar och visar vägen framåt.

Vi som politiker kan inte skapa tillit mellan människor. Men vi kan skapa förutsättningarna för det och för att goda världen ska gro och utvecklas.

Politiken kan skapa bättre förutsättningar för att människor ska ha ett jobb att gå till. Jobbet är mer och större än att utföra ett visst arbete. Att ha ett jobb att gå till handlar om att ha makt över sitt eget liv. Att kunna investera och spara, att bygga ett hem och bilda familj och att öka tilliten mellan människor.

Men det handlar också om att när mamman berättar för barnet att ambulansen kommer om någon blir akut sjuk, då ska den göra det. När läraren berättar för högstadieklassen att mobbing och trakasserier anmäls, då ska det göra det. Och när dottern tröstar sin gamla pappa och säger att det kommer att finnas en plats på äldreboendet när han behöver det, då ska det göra det.

En av de viktigaste samhällsutmaningarna är att stärka dessa grundläggande förutsättningar för att stärka tilliten. När misstro, avund och fientlighet växer är det vi kristdemokrater som ska leda kampen för motsatsen – för framtidstro, för tillit och för samhällsgemenskap.

Ebba Busch,

partiledare för Kristdemokraterna

Fler artiklar för dig