Debatt

Fågelsången har tystnat i byn

Göte Olingdahl har fått återvända till sin hemby efter att ha varit evakuerad. Den tysta naturen manar till handling.

Den stora Fågelsjöbranden hotade även vår hemby. Byborna evakuerades men vi har nu fått återvända.  Allt tycks vara sig likt från tiden före branden. Buskar, träd och växtligheten på åkern och gräsmattan har klarat sig hyfsat trots den ovanligt höga värmen den här sommaren. Från balkongen kan jag återigen se ut över en välbekant miljö: gamla husbyggnader omgivna av björkar, buskar och blommor med Östesbergets och Nonsbergets sidor av växande skog i fonden.

Men allt är sig inte likt.

Naturen är tyst!

Förgäves har jag i tre dagar spanat efter de sedvanliga flyttfåglarna med sina nykläckta ungar. De har i stort antal brukat finnas runt husen. Bara på långt avstånd har jag sett ett par flygande fåglar. Fågeldansen runt omkring oss har upphört.  När vi lämnade byn hade redan svalor i rader börjat sitta på kraftledningstrådarna.  Nu syns inga svalor alls. Detta trots att det bara är i mitten av sommaren.

Inte heller ser jag andra fåglar. Varken sädesärlor eller flugsnappare, som har sina bon här, eller trastar, starar, mesar och de andra småfåglarna. Den här tiden brukar de fylla luften med sin variationsrika och glädjeskapande sång.

Samspelet mellan natur och liv har uppenbarligen kommit ur balans. Detta är fakta och inga fake news. Vi måste se det i ögonen. Det är bråttom!

Nu måste vi alla fundera över ett förståndigare sätt att förhålla oss till miljön. En större medvetenhet om vår roll i sammanhanget är nödvändig. Vi behöver präglas av ökad ömsesidig hänsyn och omsorg både i relationen till medmänniskan och till skapelsen.  En sådan medvetenhet bör resultera i allmänt tillämpade handlingsplaner - individuellt, nationellt och globalt - med syfte att värna samvaron i vårt nu hotade och gemensamma livsutrymme.

Det finns ett ordspråk, som säger att varje kris innebär en ny början – jeder Krise ist eine neue Anfang. Förhoppningsvis kan den sentensen förverkligas i de stora skogsbrändermas spår.

Annars finns risken att fågelsången upphör på flera platser. Då får vi en tyst natur.

Göte Olingdahl

Fler artiklar för dig