Debatt

Ge inte bara gåvor: Ge jobb!

Kan företagarna sitta på lösningen för flyktingar, tiggande­ EU-migranter och arbetslösa ungdomar? Det tror dagens­ tio debattörer.

Nästan sju procent av Sveriges befolkning mellan 15-74 år är företagare, visar statistik hämtad från sajten ekonomi­fakta.se. Om samma siffror gäller i våra församlingar, vilket är troligt, så skulle Pingströrelsen ha 5 500 företagare, Equmeniakyrkan 4 500, Evangeliska frikyrkan 2 200 och Svenska alliansmissionen­ 900, för att nämna några av Sveriges frikyrkliga samfund.

Flyktingarna som nu kommer till Sverige ska inom de närmaste åren integreras i Sverige. Förutom bostäder och språk är det stora behovet naturligtvis arbete. De behöver det för att bygga sin framtid. Vi alla behöver det för att bygga Sveriges framtid.

Detta är ett fantastiskt tillfälle för oss företagare att använda våra gudagivna gåvor till att lösa problem, möta kunders behov och skapa arbete. Det är dags att backa upp företagarna i församlingarna och uppmuntra dem att använda sin kompetens och kreativitet för att göra skillnad i en tid som denna.

Utsatta EU-medborgare tigger på våra gator och vi undrar: Varför är vår naturliga reaktion oftast, när vi vill hjälpa, att vi ger av våra finansiella tillgångar? Vi vet ju att våra tillgångar är resultatet av kompetens och arbete, och att pengar i sig inte löser problemen.

Vi vet också att det är bättre att ge människor ett metspö än att ge dem fisk! Det skulle i denna situation kunna översättas med att vi börjar se vår kompetens, kreativitet och initiativförmåga som tillgångar att dela med oss av. Att vi med inriktningen att skapa jobb och hjälpa de behövande att själva skapa arbete skulle kunna komma åt problemets kärna på ett helt annat sätt.

Varför är det så att alla konferenser och debatter i ämnet präglas av hjälporganisationer och givande snarare än företagande och arbetsskapande när ett av de största problemen är arbetslöshet? Varför står församlingsledare ensamma och ofta rådvilla inför denna specifika utmaning när det är hemmaplan för företagarna?

Det är inte bara dessa två behövande grupper – flyktingar och utsatta EU-medborgare – som saknar arbete, det gäller globalt sett även 25 procent av alla ungdomar mellan 15 och 24. Detta är ett av vår tids absolut största problem. På den negativa sidan är det en sjudande global frustration, en jäsande tryckkokare, en tickande bomb!

På den positiva sidan är det en av vår tids största möjligheter: Att ingjuta hopp och tro i dessa ungdomar och stötta dem att starta företag och skapa arbete är en viktig del i vad vi kalla holistisk mission, och en absolut nödvändighet i vårt framtida uppdrag!

Om arbetslösheten hos dessa tre grupper pekar på ett av vår tids största behov, så pekar det samtidigt på att företagarna har en av vår tids viktigaste kompetenser.

Det är dags att vi börjar se på företagarna i våra församlingar som våra ”utsända” och inte som våra ”understödjare”. Och det är dags för oss företagare att börja inse att vår förmåga att lösa problem och möta behov på ett hållbart sätt är en gåva som varken var eller är till för oss själva. Med den kommer en kallelse att bygga människor och samhälle på ett gudainspirerat sätt. Församlingarna tillsammans med sina företagare kan göra stor skillnad!

Håkan Sandberg, Itzinya global startup academies

Mattias Josephson, Idéfabriken

Marie Arnfjell, chefredaktör Junia, ordförande och grundare Sisters international

Daniel Norburg, missionsdirektor Evangeliska frikyrkan

Fouad Rasho, pastor och entreprenör

Anette Limstrand, skolledare, lärare och blomsterde-koratör Flora dekor

Samuel Grahn, social entre-prenör, Inejden

Hans Jansson, föreståndare Kungsportskyrkan Huskvarna

Marcus Nygren, studententreprenör

Duncan Levinsohn, lektor i företagsekonomi, Internationella Handelshögskolan

Fler artiklar för dig