Debatt

Israel behöver tyvärr granska

Replik till Lennart Renöfält (Dagen 1 juni).

Det har sedan slutet av 1960-talet blivit allt besvärligare att genomföra flygresor. Vid den tiden inleddes en granskning av passagerare som med tiden blivit allt mer omfattande och som nu stundtals gränsar till förnedrande behandling.

Varhelst denna granskning sker har jag dock aldrig hört att kontrollen lett till ett ifrågasättande av demokratin, såsom artikelförfattare Lennart Renöfält gör.

Israel, som är ett land vars existens hänger på en skör tråd, utsätter regelmässigt av säkerhetsskäl inresande gäster för utförlig granskning. Detta är sedan årtionden väl kända etablerade­ fakta. Israel skulle alldeles säkert vilja avstå denna hårdgranskning men av hänsyn till landets och befolkningens säkerhet anser man sig ha goda skäl att bibehålla kontrollen.

Vid planläggningen av denna viktiga konferens måste Kyrkornas världsråd ha varit väl medvetna om inresesvårigheterna till Israel/Palestina. Mot denna bakgrund ställer jag mig frågan varför konferensen som var så viktig inte kunde ha förlagts till ett annat land. Om man som sägs särskilt ville markera stöd till de cirka 50 000 kristna i de palestinska områdena och cirka 150 000 kristna i Israel så måste väl detta stöd ha kunnat ha getts på ett diskretare sätt?

Kyrkan säger sig ofta vilja arbeta i tysthet. Som det nu blev kom inte alla delegater fram i tid om de ens kom fram. Många blev av den anledningen säkert lika besvikna som Lennart Renöfält.

Börje Hedman

Fler artiklar för dig