Debatt

Låt de årsrika berika världen

Sverige och världen behöver vakna upp till klarare syn på de äldres resurser och den enorma reservkraft som i dag förkastas. Det skriver Gunbritt Lindén Parsmo.

Jag har en dröm att få vakna en morgon och kunna läsa i tidningen att klarglas som påtagligt kan förbättra allas syn på de nya äldre människorna i vår värld har framställts. Med dessa glasögon ser man genom äldrerynkorna en livfull själ.

Efter livslång lärdom, frigörs äntligen den inre goda viljan att ge vad livet lärt. Genom de stora kunskaperna och rika livserfarenheterna kan äldre förmedla insikter till utveckling och förändring, som världen behöver.

Den stora och friska äldregruppen med så mycket reservkraft har inte funnits tidigare och världen vet inte riktigt vad man ska göra åt dem. Åldrandet har inte gjorts till vetenskap. Alla goda funktioner som de nya äldre har ses inte av omvärlden. Bara de äldre själva vet.

Dagens samhälle ser biologisk ålder och vid cirka 65 år ska man avtackas och göras till pensionär. Många tappar sin identitet och blir vilsna. Äldres förmågor anses tillhöra dåtid och passar inte in i nuet.

Det är dags att Sverige och hela världen vaknar upp till en klarare syn på de årsrika människornas resurser och den enorma reservkraft som i dag förkastas. Den växande skaran nya äldre är inte en börda – utan världens vinst.

Jag har en dröm om att seniororganisationer över hela världen tillsammans skulle bilda en global äldrevärldsbank. En världsbank av äldrenätverk, där de årsrika efter avslutat arbetsliv kan ansluta sig för en mänskligare värld.

Äldre i världen är den största tillgången i allt samhällsarbete på lokal, nationell och global nivå. Världen är ganska liten och vi människor är ganska lika. I-världens människor har ofta prestationsinriktat arbetssätt medan u-världens människor har ett relationsinriktat. Vi bör lära av varandra! Äldre personer har präglats, under hela sin livstid, av många samhällsförändringar och stora tekniska framsteg.

I äldrevärldsbanken skulle det finnas en enorm rikedom av samlad kunskapskapacitet som borgade för utveckling av en mänskligare värld. De årsrika har livserfarenheter, som fordras för att förstå olika länders bakgrund och historia och de människor som i dag lever i mångkulturella länder. Äldre har specialkunskaper på många olika områden. De är pedagoger, som kan minska det globala utbildningsunderskottet. De har specialutbildningar, som kan ge kunskaper till funktionshindrade.

De är medicinare, som kan bekämpa sjukdomar och samverka med utvecklingsländerna i behovet att förbättra den globala folkhälsan.

De är socionomer, som kan motverka sociala samhällsproblem i alla länder.

De är jordbrukare och ingenjörer, som kan ge hjälp till självhjälp, att bruka jorden på rätt sätt och skapa brunnar som ger människorna friskt vatten för livet.

De är kostexperter, som kan ge undervisning om bra mat som ger näring och friskt liv.

De är teologer, som kan sprida kärleksbudskapet om fred och försoning.

Jag har en dröm att äldre som i dag betecknas med minustecken och betraktas som icke behövd, med möjligheternas synsätt skulle betecknas med plustecken och vara välbehövd. Den tekniska utvecklingen gör vår värld allt farligare. Men vi lever också med oanade mänskliga möjligheter, som vi måste inse. Det finns många orosmoln på vår himmel men det går att riva mänskliga murar och möta varandra och vår tids utmaningar. Målet bör vara vår gemensamma tillit och vårt höga människovärde. Värdering av människan, som i dag är mycket lågt, måste få högsta prioritet.

Det är mänskliga behov som är livets kärna och världens centrum. Mänskliga rättigheter för äldre är att få leva ut sina möjligheter, de kan inte vänta längre.

Äldrelönen som utfaller är naturligtvis grundad på den vanliga livsinkomstberäkningen men skatten är betalad vid arbetslivsinkomsten, alltså är inte äldrelönen beskattningsbar och särskilt inte för äldre i samhällsarbete.

Fördelningsprincipen följs när överbliven kunskap och livserfarenhet ges till dem som lever i en behövande värld. Vi måste ha blicken riktad framåt, samtidigt som vi håller fast vid den grundvärdering som det utgör att "se människan". Se barnen i hela världen, som drömmer om yrken och framtid. Se vuxna i hela världen, som drömmer om arbeten för egen och familjens försörjning. Se äldre i hela världen, som drömmer om åldrande i trygghet och gemenskap.

Jag har en dröm att alla regeringar ska underteckna äldrevärldsbanksavtalet, att drömmen om frihet, jämlikhet och demokrati ska förverkligas. Att den nya äldregenerationen med ansvar och respekt blir verkställande och tjugohundratalets förverkligare av drömmen om en mänskligare värld.

Gunbritt Lindén­ Parsmo­, pensionär (KD), Nora

Fler artiklar för dig