Debatt

Missionsuppdraget gäller fortfarande

Sverige har ett rikt arv i missionssammanhang och det är viktigt att komma ihåg vad svensk mission förr har fått betyda ut över världen. Resultaten är fortfarande påtagliga, bland annat i Kina.

Men hur viktig är missionsbefallningen i dag? Vi lever i ett sekulärt samhälle, hur påverkar det missionsivern? Tittar man på Sverige spelar sekulariseringen stor roll, menar jag. När människor slutar bry sig om vem Gud är dör kraften i missionsuppdraget. På 1980-talet hade kyrkorna hundratals fler missionärer ute i tjänst mot i dag. Om församlingarna i Sverige växer avspeglas det ju också i de resurser man lägger på mission i andra länder.

I dag kan vi bedriva mission på hemmaplan­ på grund av flyktingströmmen till Sverige. Men vi vet också att om någon försöker få någon annan att konvertera till kristen tro ses det som något fult i det sekulära samhällets ögon. Och det smyger sig även in i våra församlingar. Den påtagliga rädslan för att exkludera eller kränka någon är i dag tydligare än förr.

Det finns numera en viss självcensur, där min egen kristna tro inte får uttryckas på ett sådant sätt att en annan människa skulle kunna tolka det som om det är något fel på hennes tro. Därmed riskerar kristen evangelisation och mission att bli inte bara onödig, den blir en direkt oförskämdhet. Och vi vet dessutom att många kristna i dag är mycket obekväma med att prata om sin tro. Tron har blivit en privatsak. Men om tron ska påverka liv och samhälle måste den levas ut.

Missionsbefallningen ”Gå ut och gör alla folk till lärjungar” gäller ända tills Jesus kommer åter!

Arne Brännström,

Lidköping

Fler artiklar för dig