Debatt

Nu formas framtidens pastorer

Jag tänker att en del av svaret på pastorsutmaningen ligger i en god förberedelse för uppgiften. Det skriver Ulrik Josefsson, utbildningsföreståndare för ALT.

I dagarna avslutar ett antal studenter sina pastors- och l­edarutbildningar på olika skolor. Nu väntar pastorskapets skönhet och utmaningar. Jag har haft förmånen att följa en grupp av dessa inom Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Därför var det med intresse jag läste Mackan Anderssons allvarliga parodi om risken för orimliga förväntningar på församlingarnas pastorer (Dagen 29/5).

Församlingar är en del av den idéburna ideella sektorn. Här samlas människor som brinner för idéer och övertygelser, som med både idealitet och passion vill se den stora visionen förverkligad. Här finns en uppenbar risk att ambitionen är större än kraften och att viljan till utveckling bortser från rimlig gränssättning av arbetet. Självklart behöver församlingar ha en god arbetsmiljö och ha rimliga förväntningar som gemenskap och arbetsgivare. Som pastorsutbildare tänker jag också att en del av svaret på denna problematik ligger i en god förberedelse för uppgiften. Jag vill därför dela och diskutera några av kompetenserna som vi koncentrerat oss på i utbildningen.

Väl förankrad i tron

Det är alla lärjungars ansvar att fördjupas i sin tro. Men en pastor och ledare behöver kunna staka ut vägen och hjälpa församlingar och enskilda i lärprocessen. Här är god bibelkunskap och bred förståelse av den kristna tron viktiga kompetenser. Det är en avgörande uppgift att hjälpa församlingen att tolka livet och världen kristet. Detta särskilt i en tid där sekulariseringen präglar värderingar och vägval långt in i församlingsgemenskapen. Då behöver ledarskapet bidra med förståelse för vad det innebär att leva, tänka och agera med tron som utgångspunkt. Därför tror vi att pastorer behöver en gedigen teologisk kompetens.

Redskap för gott ledarskap

Pastorskapet handlar inte om att vara expert utan mer om att leda och vägleda. Första steget är då att leda sig själv, att se både sina förtjänster och brister, att forma goda vanor för sitt liv, att vara trygg och ha en reflekterad självbild. Utifrån detta är uppgiften att leda människor både vad gäller den andliga och personliga utvecklingen men också i de olika funktionerna som församlingen lever med. Nära kopplat till detta ligger uppgiften att leda processer och utveckling. Detta är inte en uppgift uteslutande för pastorskapet men i en församling behöver pastorer vara djupt involverade i de gemensamma utvecklingsprocesserna. Därför tror vi att pastorer behöver en tydlig ledarförmåga och goda redskap för att leda och vägleda.

Förmåga att kunna tolka människor och sammanhang

Församlingen är en levande och organisk storhet och sammanhanget där församlingen verkar är föränderligt. Pastorskapet handlar därför till stor del om att förstå och kunna tolka människor och sammanhang. Detta är kunskap som i viss utsträckning påverkas av ledarens personlighet men alla ledare behöver träna både social kompetens och förmåga att läsa av sammanhang. Därför tror vi att pastorer dels behöver få spegla sig i andra ledare i mentorskap, dels behöver redskap och förmåga att läsa och förstå sammanhang.

Beroendet av Guds nåd och kraft

Ledarskap i församling handlar även om att gå före i att visa beroendet av Gud, Hans nåd och kraft. Att vara kristen är att leva i ständigt beroende av Gud. Att vara kristen ledare är att gå före i detta beroende. Pastorskap och kristet ledarskap handlar i hög grad om att ge rum för människor att vara beroende av Gud, att i gudstjänster och andra mötesplatser forma en kultur där det är okej att vara sårbar och i behov av Guds nåd. I detta ligger även förväntan på att Gud ska synliggöra sin kraft och närvaro. Därför tror vi på ett pastorskap baserat på beroende och förtröstan på Guds nåd och kraft.

Detta är några av de grundläggande kompetenser vi vill träna och se utvecklas hos framtidens ledare och pastorer. Är det här utmanande och svårt? Ja, verkligen! Är det här möjligt att tillsammans med Gud och varandra nå fram till och leva i? Ja, det är vår övertygelse! För det är vi beredda att kämpa, fortsätta att träna, utrusta och utmana nya generationer av ledare och pastorer. Vi är övertygade om att denna träning bäst sker i nära samverkan med utbildingsförsamlingar och mentorer som själva upplevt våndan av att hantera både sina egna ambitioner och församlingens förväntningar.

Guds rike och hans församling behöver passionerade, kompetenta och kallelsemedvetna ledare som är beredda att gå i bräschen, "stå i gapet" och anta ledarskapets utmaningar. Vi som utbildare vill förbereda dem för uppgiften och vi i församlingen bör alla stödja och uppmuntra dem i den kanske vackraste utmaning en människa kan gå in i.

Ulrik Josefsson, utbildningsföreståndare Akademi för ledarskap och teologi (ALT)

Fler artiklar för dig