Debatt

Regeringen bör stödja vegomaten

Allt fler organisationer, företag, sjukhus och skolor har vegetarisk mat som standard. Ibland går det att välja kött som specialkost, ibland finns bara vegetarisk mat. Organisationerna har vänt köttnormen till en vegonorm. I de flesta fall har vegonorm införts av miljöskäl eller hälsoskäl, men det finns också många andra skäl att gå över till vego som standard.

Kommuner som ser över sina matkostnader inser snabbt att kött och andra animaliska produkter utgör en oproportionerligt stor del av matbudgeten.

Skolor som bytt till helt vegetarisk kost har kunnat anställa kockar, köpa mer ekologiskt och bättre råvaror och kunnat höja standarden på maten rejält. Det innebär både miljövänligare och hälsosammare skolmat, till samma eller lägre pris.

I samhället finns det många kosthållningar att ta hänsyn till för den som lagar mat till andra. Det här kan bli en utmaning, inte minst i skolor eller på andra offentliga platser där människor med olika bakgrund, religion, vanor, allergier och etiska ställningstaganden möts.

Frågan är vad alla kan äta, vad är den gemensamma nämnaren?

Vi tror att det bästa svaret på frågan är: mat från växtriket. Det finns väl ingen livsstil som avråder från ugnsrostade rotfrukter? Och en krispig sallad eller en mustig böngryta är definitivt inte farlig för hjärtat. Mat från växtriket gör också att den växande skaran människor som tagit ställning mot uppfödning och dödande av djur kan känna sig inkluderade.

Vi uppmuntrar därför kommuner, myndigheter, företag, ideella organisationer – och även privatpersoner – att införa vego som norm.

Kommuner, landsting och myndigheter kan göra stor skillnad. Därför uppmanar vi regeringen att stötta och främja offentliga verksamheter i deras arbete med att dra ner på köttkonsumtionen – och att sätta upp konkreta mål för minskning av köttkonsumtionen i den nationella livsmedelsstrategin.

Emma Söderström, Sigge Knuutinen Carlsson, Per-Anders Jande, Jonas Norberg, Edward Williamson, Ronja Pyyaho, Petronella Wadle, Jill Selander, Kristoffer Virtanen, Joakim Ivarsson, Olle Lindberg, Linnea Brunzell

från Vegonormnätverket

Fler artiklar för dig