Debatt

Sverige behöver en människoombudsman

Ingen trodde väl att Sverige, stolt över sina mänskliga rättigheter, skulle behöva en MO?

Många har läst om den 106-åriga afghanska kvinna som efter en mycket strapatsrik flykt äntligen nådde Sverige. Hon trodde att det var ett öppet land med mänskliga rättigheter av alla slag. Men nu ska hon utvisas. Det är tydligt att det behövs en människoombudsman (MO) i Sverige. Vi har en konsumentombudsman (KO), en jämställdhetsombudsman (JÄMO), en diskrimineringsombudsman (DO) och barnombudsman (BO). Men ingen trodde väl att Sverige, stolt över sina mänskliga rättigheter, skulle behöva en MO?

Det handlar inte bara om 106-åringen som ska skickas tillbaka till Afghanistan. Migrationsverket ansåg att eftersom alla i hennes by var hotade av talibanerna hade hon inget individuellt skyddsbehov, vilket krävs enligt lagen. Man tror att man drömmer när man läser sådant – i Sverige – skrivet av en statlig myndighet!

Men som myndighet måste man följa lagarna och ansvarig­ minister får tydligen inte göra någonting för då blir det ministerstyre. Behovet av en MO är därför stort och akut. Vi har på sistone läst om så många tokigheter där personer som integrerats och jobbat flera år i Sverige ska utvisas på grund av att en arbetsgivare missat någon försäkring. Eller ännu värre – på grund av att personen inte tagit ut sin semester. Men givetvis skulle en MO också kunna gå in i fall som gäller svenska medborgare om behovet skulle finnas. En MO borde kunna fungera liknande DO, med rätt att gå in och överlägga med myndigheter vid uppenbara brott mot mänskliga rättigheter.

Risken är stor att det produceras en film om 106-åringen, världens äldsta flykting, och hennes dramatiska resa till Sverige och vad som hände henne här, vilket vore ytterligare en spik i kistan vad gäller Sverigebilden utomlands.

I ett land som vill fortsätta vara känt för att hålla mänskliga rättigheter högt borde en MO ha en rättmätig plats – om regering och riksdag vågar? Ibland svänger pendeln väl långt när man byter riktning, som till exempel i migrationspolitiken efter hösten 2015, och nu känns det som att den svängt till en plats där jag tror att många med mig inte vill att Sverige ska vara.

Lars Fränne

Fler artiklar för dig