Jubilar

Prästen ringde i kyrkklockorna och stoppade våldet: ”Ville lysa frid över Råslätt”

Fredrik Hollertz polisanmäldes och blev föremål för nyhetsskriverier internationellt: Jag skulle göra det igen, om det är befogat, säger han.

Kyrkklockor kallar till gudstjänst och ringer vid dop, vigsel och begravning. Kyrkoherden Fredrik Hollertz har sett till att klockorna klämtat av en helt annan anledning.
– Jag skulle göra det igen, om det är befogat, säger han.

Påsken 2022. Den danske högerextremisten Rasmus Paludan har åkt över sundet för att bränna Koranen i några svenska städer. I Råslätt i Jönköping har Paludan begärt att få vara utanför moskén, men polisen hänvisar honom i stället till torget. Mitt framför Råslätts kyrka.

När Paludan tar till orda börjar kyrkklockorna plötsligt att klämta – vilket dränker all möjlighet till kommunikation. Med en viss distans till händelsen förklarar initiativtagaren Fredrik Hollertz att han gjorde det han ansåg att situationen krävde:

– Jag ångrar inget, säger han och upprepar därmed det han sagt i många intervjuer efteråt.

Tack från Erdogan

Klockringningen gav eko internationellt. Fredrik Hollertz fick svara på frågor från medier i Sverige och internationellt. Bland annat rapporterade turkiska medier och president Erdogan tackade personligen genom Turkiets ambassad.

Han kom också med i en lokalrevy på Vikbolandet, där han numera bor. På minussidan finns att han blev polisanmäld, men ärendet lades ned.

På vilket sätt påverkade klockringningen hur det gick i Råslätt?

– Klockornas klang hade en lugnande effekt. Ljudet hade en avväpnade inverkan genom att det som Paludan ville ha sagt kom i skymundan. Syftet med ringningen var att lysa frid över Råslätt, att Råslätt skulle få vara fridens plats i stället för splittringens plats.

Undvek upplopp

De våldsamma upplopp som blev utfallet i bland annat Linköping och Örebro, undveks i Råslätt. Ett faktum som i efterhand framstår som paradoxalt, med tanke på att Råslätt var den enda platsen i landet påsken 2022 där Rasmus Paludan tilläts tala till punkt och där han faktiskt brände Koranen, enligt Fredrik Hollertz.

En man i prästkrage med en kyrka i bakgrunden.

Han tonar ned sin egen betydelse i sammanhanget. Klockorna helgade visserligen motståndet, men en rad andra faktorer samverkade till att det blev som det blev:

– För att genomföra en sådan aktion behövs samverkan med andra goda krafter i samhället. Bön är jätteviktigt, säger han och nämner den stilla bönestund som några muslimska män genomförde på torget innan Paludans ankomst, som ett exempel.

Går du gärna mot strömmen?

– Nej, det vill jag inte påstå. Jag är en vanlig präst som tjänar Svenska kyrkan. Men jag kan gå mot strömmen om jag blir berörd och om det ligger nära mitt hjärta.

Vad skulle få dig att ringa i kyrkklockorna igen?

– Om människovärdet kränks kan det vara ett sätt att markera en ståndpunkt. Just nu finns inget i min lokala situation som skulle motivera ett sådant agerande. Klockringning är inte ett universalmedel. Det bör helst praktiseras med försiktighet, och enbart i särskilda situationer.

Fotnot: Fredrik Hollertz var även delaktig 2014 när kyrkklockorna ringde i Sofia kyrka i centrala Jönköping. Detta i samband med att det nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping.

---

Fakta: Fredrik Hollertz

  • Aktuell: Fyller 40 år den 21 december.
  • Bor: I prästgården i Östra Husby i Östergötland.
  • Gör: Kyrkoherde i Östra Vikbolandets pastorat sedan september.
  • Intressen: “Jag gillar allt som har med Star Wars att göra.”
  • Uppvuxen: Ringarum.
  • Kuriosa: Fick vid flytten från Råslätt dikten “Ringaren från Ringarum” av pingstpastorn Christer Tornberg.
  • Firar: Med öppet hus den 21 december.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar