Guds godhet i stället för hatmejl till politiker

Hårt pressade politiker tvingas ta emot hatmejl och politikerförakt. Men i går översköljdes de med värme, kärlek och förböner från kristna som bönevandrade utanför Rosenbad och riksdagshuset.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I dag, tisdag, drar riksdagsarbetet igång igen. Med pompa och ståt. Men också med förväntade tuffa tag i politiken det sista hela riksmötet innan det är dags för ordinarie val i september nästa år.

”Vi lyfter upp politikerna”

Om idrotten har sina supporterklubbar så var gårdagens bönevandring och allkristna förbönssamling i S:ta Clara kyrka, några kvarter i från Rosenbad, en manifestation och välgångsönskan till de styrande politikerna, från en bredd av kyrkorna i Sverige.

– Vi lyfter upp vårt land och alla våra politiker. Alla beslut som ska tas i riksdagen i höst lägger vi i dina goda händer, Gud, bad prästen Iwan Giertz, i S:ta Clara kyrka.

Hämtat från Bibeln

Impulsen att be för statsministern, regeringen och riksdagspolitikerna är hämtad från Bibeln, där det är en uttrycklig uppmaning att be för ”kungar och alla som har makt”.

Det talades om att ”välsigna politikerna” (ungefär: sätta Guds godhet i rörelse). Men också om att kunna korrigera beslutsfattarna utifrån det man uppfattar är Guds vilja.

– Vi vill ge råg i ryggen till de styrande genom våra böner. Vi ber om renhet och kraft till de som är ansvariga för vår nation, sa Peter Artman, svensk representant i nätverket European union of prayer.

Riksdagens kristna på plats

Andra bad om ”varma hjärtan” hos politikerna – och om en förmåga att se på människor med kärlek.

Riksdagens kristna grupp, som har funnits sedan 1888, var på plats genom kaplanen Gita Andersson och riksdagsledamoten Roland Utbult (KD). 10-20 personer möts varje vecka till en klassisk andakt i riksdagshuset.

– Det här är en viktig reträttplats där man kan hänga av sig partikläderna och mötas inför Gud – för gemenskap, reflektion och bön, förklarade Gita Andersson.

Mer bön framöver

Den kristna gruppen i riksdagen planerar för övrigt att bjuda in till en nationell bönefrukost enligt amerikansk modell under våren 2018. Så det lär bli mer bön för politikerna.

Drygt 50 personer deltog i bönevandringen, och i S:ta Clara kyrka samlades ett 100-tal till bön, lovsång och mottagande av Guds välsignelse.

I dag öppnar riksdagen

Kung Carl XVI Gustaf förklarar riksmötet öppnat på begäran av riksdagens talman Urban Ahlin.

Stefan Löfven läser upp regeringsförklaringen för riksdagsåret.

En gudstjänst hålls i Storkyrkan för riksdagens ledamöter. Talare i gudstjänsten är dominikansyster Madeleine Fredell. Den leds av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren.

Annons
Annons