Hårda förhandlingar med facken väntar Macron

President Emmanuel Macrons LREM – vars färg är gul – fick stor majoritet i helgens parlamentsval. Men han får inte likt "solkungen" Ludvig XIV oinskränkt makt, och nu väntar hårda förhandlingar med fackförbunden om reformer på arbetsmarknaden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Macron och hans nybildade La république en marche (LREM) får 351 av de 577 platserna i franska parlamentet, tillsammans med det liberala allianspartiet Mo Dem, skriver TT.

– Segern är tydlig och den ger oss ett ansvar. Regeringen kommer att ge sig in i de närmaste månaderna med stor ödmjukhet och total beslutsamhet, sa premiärminister Edouard Philippe i fransk tv under söndagskvällen.

Valdeltagandet var denna gång rekordlågt, 44 procent. Största oppositionsparti blir Republikanerna.

Ett av Macrons vallöften var att reformera franskt arbetsliv, och förhandlingarna med fackförbunden har redan börjat. Ett antal möten har redan hållits på nationell nivå med fackförbunden CGT, CFDT, CFE-CGC och CFTC côté salariés, skriver den franska katolska dagstidningen La Croix.

Decentralisering

Förhandlingarna kommer att fortsätta under sommaren, och i september ska förslagens exakta formuleringar vara klara. Förslagen handlar bland annat om att decentralisera arbetsmarknadens mycket detaljerade regelverk till bransch- och företagsnivå.

CFDT – som i dag är ett sekulärt fackförbund – var fram till 1964 ett kristet fackförbund och är i dag den största fackliga organisationen. CFDT säger till La Croix att man kommer att vara "extremt vaksam" när det gäller denna decentralisering.

En hårdare ton förväntas från CGT, som har band till kommunistpartiet. Philippe Martinez, som leder CGT, säger till tidningen att partiet kommer att "mobilisera" om Macrons föreslagna åtgärder är "drastiska". Men hur och vilket sätt CGT kommer att mobilisera, säger han att han ännu inte vet.

Mest kritiska till Macrons och LREM:s planer är dock gruppen Le Front Social, som samlar delar av CGT samt ett 70-tal andra organisationer.

Le Front Social demonstrerade på måndagen mot de planerade reformerna och manade till fortsatt kamp.

Annons
Utfrågningarna av partiledarna
Annons