”Helige Ande är även för Excel-människor”

Pingstföreståndaren Daniel Alm kallade Pingst Pastor-konferensen för ”omklädningsrummet inför matchen”. Han bad de 520 pastorerna att stå upp när bibelordet lästes. Och han inpräntade att återupptäcka den helige Andes kraft i församlingarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Statsminister Stefan Löfven sammanfattade 2016 som ett orons år i partiledardebatten på onsdagsförmiddagen. Inne på Clarion hotell i Stockholm föll landets pingstpastorer samtidigt på knä för att ta emot den helige Andes kraft från Gud.

Andliga gåvor

Tre dagar har de tillsammans, i vägsända av sina lokala församlingar. Daniel Alm, som i våras valdes till ny pingstföreståndare, talade i inledningen om den helige Ande – ett för pingströrelsen klassiskt budskap, men där rörelsens egna känsla i dag är att talet om kraften från Gud, andliga gåvor och frukter har tonats ned.

Daniel Alm tog bilden från Gamla testamentet där patriarken Isak fick gräva upp sin fader Abrahams igengrävda brunnar. På samma sätt behöver pingstförsamlingarna i dag ta vara på sitt ”arv”, menade han.

– Uppdraget jag har fått är att gräva upp brunnar. Det finns ett källflöde där den helige Andes utgivelse inte är beroende av upp- och nedgångar i livet, enligt ett löfte från Gud själv, sa han.

Anden vid fikabordet

Daniel Alm berättade om när han vid ett förmiddagsfika fått be för en kvinna som blivit fylld av helig Ande.

– Vi är i den helige Andes bransch. Vi kan ha hur många program och strategier som helst. Men Jesus döper i helig Ande i dag. Och det är inte bara för de emotionellt lagda, utan även för alla Excel-människor, sa Daniel Alm.

Han beklagade att det ibland blivit alldeles för tyst i pingstkyrkorna – sa att känslor gärna får finnas med, men framhöll samtidigt att den helige Ande inte bygger på känslor.

Daniel Alm uppmanade pastorerna på konferensen att läsa internationella pingstteologer. Han menade att den helige Ande påverkar synen på såväl bibelordet som människosynen och församlingssynen.

Missbrukare kan få nytt liv

– En pingstvän frågar: ”Vad säger Skriften”? Men frågar också: ”Vad säger Anden i dag?” Det är den pentekostala frågan till Bibeln.

– Vi tror också att den helige Ande vill bo i den vanlige sekulära svensken, och att den som sitter fast i missbruk kan vara uppe i morgon.

– Och vi tror på en gemenskap med andliga tjänster, gåvor och frukter i församlingen.

Leta efter framtidens ledare

Daniel Alm uppmanade pingstförsamlingarna att lägga mindre på driftsbudgeten för nästa söndag och mer på investeringar för ett antal år framåt. Han bad pastorerna leta efter 12-åringar och 15-åringar som ska bli framtidens apostlar och bibellärare.

Annons
Annons