KDU kampanjar för Mitt Romney

Utanför USA är stödjet för Barack Obama och demokraterna kompakt inför det annalkande presidentvalet. Men KDU vågar gå mot strömmen, och sickar en delegation som ska kampanja för republikanerna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) kommer vara med i valspurten, i ett försök att få Mitt Romney vald till USA:s nästa president. Sju personer från ungdomsförbundet kommer att åka till delstaten Virginia, som av Mitt Romney pekats ut som en vågmästarstat som kan avgöra presidentvalet.

På plats ska de träffa volontärarbetare, tankesmedjor och Tea-partyanhängare, och förutom att delta i republikanernas valmaskineri åker de svenska ungdomspolitikerna till USA för att se och lära inför kommande val i Sverige.

-Vi står närmare republikanerna politiskt, inte minst för att vi är med i samma internationella samarbetsorgan, säger Kalle Bäck, generalsekreterare för KDU.

De flesta i Sverige hoppas att Obama blir omvald, så ni går mot strömmen här?

-Jo, det stämmer. Men vi opinionsbildar utifrån de ståndpunkter som vi har.

Kommer något annat ungdomsförbund, eller någon annan organisation, följa med?

-Nej.

Vad tycker moderpartiet om ert initiativ?

-Det är nog blandat, en del stödjer Romney andra det andra alternativet. Alla får göra sin egen tolkning, men det här är helt en KDU-sak, det är vi som kommit fram till det här.

Ni har tidigare uttryckt er positivt om Tea Party-rörelsen?

-Jo, Aron Modig (KDU:s ordförande) har skrivit en artikel om detta. Det handlar främst om att det behövs en mer utomparlamentarisk borgerlig debatt. Något liknande som Tea Party-rörelsen skulle kunna fungera i Sverige. Inte för att vi delar alla deras värderingar, men det finns vissa idéer som är intressanta, som hur man kan skapa mer frihet i ett samhälle, hur man ger människor mer makt i förhållande till staten.

KDU:s amerikanska valkampanj inleds den 30 oktober, och pågår fram till valnatten den 6:e november.

Det är inte bara i Sverige som KDU:s ställningstagande för Mitt Romney sticker ut. BBC har gjort en internationell undersökning för att jämföra stödet mellan de båda kandidaterna. Om världen utanför USA fick välja president så blir Barack Obama en solklar vinnare ser det ut som. 21 länder ingick i undersökningen, och det var bara ett land som hoppades på en republikansk seger. Det enda land i undersökningen där majoriteten tyckte som KDU:s representanter var Pakistan.

Sverige ingick inte i undersökningen, och det land där Obama hade starkast stöd var i Frankrike.

 

 

 

 

Annons
Annons