Döm inte andras­ sätt att visa kärlek­ till Jesus

Hur ofta värderar och bedömer vi inte varandras sätt att visa vår kärlek till Jesus?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Berättelsen om kvinnan med nardusbalsam är känd för många. Medan evangelisten Johannes beskriver samma händelse med Martas och Lasaros syster Maria och Judas Iskariot i huvudrollerna, är Markus som vanligt mycket mer sparsam med namn och detaljer.

Jesus är hembjuden till Simon och när måltiden börjat dyker plötsligt kvinnan upp. Hon öppnar en flaska av det minst sagt exklusiva nardusbalsamet, värt ungefär en dåtida årslön, och häller alltsammans över Jesu huvud.

 

Läs fler krönikor av Karin Ingridsdotter

 

Kvinnan är hängiven och hon uttrycker genom sin handling sin kärlek till Jesus och tron på honom som Messias. Att bli smord med olja eller i det här fallet med nardusbalsam var något mycket speciellt. Vid flera tillfällen i Gamla testamentet kan vi läsa om att människor blir smorda. Ofta handlar det om en kung som blir avskild för sin uppgift.

Borde inte kvinnan ha sparat lite balsam till senare? Nej, hon häller ut allt. Hon älskade Jesus, inte bara lite grann, utan av hela sitt hjärta och hon ville ge allt hon hade till honom.

Men andra personer i sällskapet blir inte glada över hennes hängivenhet. Tvärt om. Kritiken låter inte vänta på sig.

Det står att några blev förargade och började tala med varandra. De talade alltså inte direkt till Jesus eller kvinnan utan istället bakom deras ryggar. Tyvärr är det ofta just så vi gör. Vi vänder oss dit där vi får medhåll. Aldrig tidigare har det varit så enkelt att få vår egen världsbild bekräftad. På nätet och via sociala medier kan vi enkelt hitta alternativa sanningar och nyhetskällor som stämmer överens med våra egna åsikter.

Men visst verkar kritikerna ha en poäng? De fattiga kunde ju ha fått mat för pengarna. Den här gången är det dock tydligt att de fattiga endast används som ett slagträ i debatten. Om Jesu middagssällskap verkligen hade brytt sig om de fattiga hade de själva kunnat göra något för att hjälpa dem.

Vad gör Jesus då? Han lyfter fram kvinnan som en förebild. Han förnekar inte de fattiga och deras behov, men Jesus vägrar att bekräfta att det skulle finnas ett motsatsförhållande mellan att betjäna honom själv och att betjäna de fattiga.

Kanske kan vi som kristna i dag motvilligt känna igen oss själva i söndagens evangelietext. Jesu vänners ovilja att förstå kvinnan med balsamet kan säga oss något om ekumenik och synen på andra kristna. För hur ofta värderar och bedömer vi inte varandras sätt att visa vår kärlek till Jesus? Vi klistrar etiketter på varandra såsom att pingstvänner bara talar i tungor, katolikerna bara bryr sig om traditionen och svenskkyrkliga knappt ens är riktiga kristna. Även om dessa kommentarer lyckligtvis inte är så vanliga längre, så finns de ännu.

Men Jesus låter sig inte placeras i ett fack. Han tar emot den tillbedjan som i sann kärlek och hängivet sträcker sig mot honom.

Läs fler Inför helgen-krönikor

Alla tidigare artiklar
Annons
Annons