Apparna som underlättar vardagen

Digitala hjälpmedel som motar vardagsstress och stärker relationer? Det låter kanske lite för bra för att vara sant – men faktum är att tekniken kan hjälpa oss en bit på vägen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Först kom självhjälpsböckerna, sedan kom de digitala hjälpmedlen. I dag finns en app för nästan allt, inte minst praktiskt inriktade sådana som vill hjälpa oss i vardagen. Att-göra-listor, delade kalendrar och ekonomiska hjälpmedel är några exempel.

– Ekonomin orsakar ofta gnissel i en relation när man börjar bråka om vart pengarna tar vägen. Därför är det en väldigt bra grundtanke att använda mobilappar och internet för att hålla koll på sin ekonomi, säger Martin Appel, konsumentredaktör på tidningen PC för Alla.

De flesta banker erbjuder egna appar för att hantera ekonomin så det är bra att börja där. Har man kort och konton hos flera banker kan nystartade Tink vara till hjälp.

– Det ger möjlighet att koppla ihop alla sina banker i samma gränssnitt för att få en bra överblick över sin samlade ekonomi, säger Martin Appel.

Om ekonomin kan orsaka gnissel i en relation så brukar det kunna bli ett ännu större problem där ett par har separerat men fortfarande har gemensamma utgifter för barnen. Här har svenskutvecklade Happy X skapat en lösning där man enkelt överblickar sina utlägg. Appen är designad för att spara tid, undvika bråk och ta bort osäkerhet om vem som har betalat vad.

– Grundtanken är jättebra. Jag har inte testat den själv eftersom jag inte har det behovet men det verkar vara en klok app. Tekniken kan faktiskt hjälpa oss att underlätta i relationer, säger Martin Appel.

En annan faktor som ofta orsakar gnissel i relationen är vem som gör vad hemma. Även här har apputvecklare letat efter smarta lösningar. Travaj är ett exempel där användare kan registrera sig och sitt hemarbete för att få svart på vitt hur fördelningen ser ut.

– Det här är jag lite mer skeptisk till. Det kanske funkar i någon vecka men risken är stor att det rinner ut i sanden när du manuellt ska gå in och skriva att nu har jag diskat i fem minuter och plockat strumpor i tre minuter. Och risken är väl att man också börjar bråka om vad som ska registreras eller inte, menar Martin Appel.

Men hur är det då med storfamiljer och fullspäckade scheman som ska integreras? Hämtningar och lämningar, träningspass och födelsedagskalas – det är mycket att hålla ordning på för en familj. Här är utbudet av appar ganska stort, men de allra största vinsterna gör man genom att ansluta hela familjen till samma system via Google eller Microsoft Outlook, menar Martin Appel.

– De har varit duktiga på att ta fram tjänster som fungerar bra ihop, både med mejl, delad kalender och till exempel bokningssystem.

Fakta:

Sex appar som kan underlätta vardagslivet

1 Lifepuzl Svensktvecklad sajt som samlar kalender­, dagbok och att göra-lista för hela familjen.

2 Veckopengen Fotbollsproffset Philip Haglund ligger bakom denna app, som hanterar barnens veckopeng. Föräldrarna kan även ge belöning­ när barnen hjälper till hemma.

3 Tink Ekonomiapp som håller koll på vart pengarna egentligen tar vägen. Tink kategoriserar automatiskt dina utgifter – från alla dina konton.

4 Whatsapp Att skapa en ”familjegrupp” i Whatsapp, Facebook Messenger eller någon annan chattapp är ett otroligt smidigt sätt att snabbt kommunicera med alla familjemedlemmar.­

5 Happy X App som hjälper separerade föräldrar att hålla ordning på vem som betalar­ vad.

6 Dreams Spara pengar till en resa eller något annat projekt. Varje­ gång du skippar en onödig utgift­ kan du i stället direkt sätta in pengar på sparkontot.

Annons
Annons