Hanna Möllås: Tre steg bort från porrmissbruk

”En viktig tumregel är att inte använda sin partner som terapeut”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

1 Insikten om att något behöver förändras kommer först. Fundera över vad som driver ditt beteende. Är det kickar? Spänning? Bekräftelse? Vårt samhälle kan få oss att tro att sexighet enbart handlar om kroppslighet. Sann sexighet och sexualitet är i stället en kraft som är skapad för att förena och sammanföra olika delar av det mänskliga livet. Kropp, själ och ande flätas samman till något som inte kan separeras.

2 Nästa steg handlar om motivation att förändra. Det kräver mycket ork och vilja att ändra invanda mönster. Sträva efter ärlighet!

När vi skäms över beteende­ är det vanligt att falla in i starka försvar. Vi försöker intala­ oss själva och andra att vi inte gjort något fel.

Försvaren är till för att skydda oss när det blir smärtsamt. Men de kan hämma vår utveckling och de hindrar oss att ta ansvar för våra liv. Till exempel när vi skyller vårt handlade på gamla händelser, olika personer eller situationer.

Självklart kan dessa vara del i orsaken till att vi hamnat fel. Men förklaringar är inte samma sak som att vi kan tillåta oss fortsätta med något som förstör.

3 Det sista steget är att ta hjälp av någon utomstående som har kompetens att samtala kring dessa frågor.

En viktig tumregel är att inte använda sin partner som terapeut. Sök efter en samtalsterapeut, gärna någon som har kunskaper kring missbruksproblematik och sexualitet. Det viktigaste är dock att du känner att det är en person som du får förtroende för.

Läs det senaste från relationssajten Fixa kärleken

Alla tidigare artiklar
Kristna kvinnor i upprop
Annons
Annons
Annons
Annons