NMR får kortad demonstrationsväg i Göteborg - bort från judiska församlingen

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att ändra samlingsplats och korta demonstrationsvägen för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Göteborg den 30 september. De kommer nu inte längre passera Judiska församlingen där de firar Jom Kippur.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Måndagens beslut i förvaltningsrätten innebär att samlingsplatsen för demonstrationen flyttas lite norrut – bort från Bokmässan – och att demonstrationen ska avslutas vid Gamla Ullevi, innan den når kvarteren närmast synagogan.

- Spontant är jag väldigt nöjd med beslutet, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet till TT.

Hänsyn till Judiska föreningen

Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att en rad omständigheter har vägts samman. "Hänsyn har bland annat tagits till att demonstrationen ska äga rum en dag då Bokmässan, med många besökare, pågår och det därför är mycket människor i rörelse vid Korsvägen. Hänsyn har också tagits till att Judiska församlingen firar Jom Kippur, nära den tidigare beslutade färdvägen, och att centrala Göteborg också i övrigt besöks av många människor en lördag."

Förvaltningsrätten uppger också att risken för motdemonstrationer och avsaknaden av bra alternativa färdvägar har spelat roll.

"Kan tänka sig att vi trotsar beslutet"

Men NMR uppger att de inte accepterar beslutet om ändrad samlingsplats och kortad demonstrationsväg.

- Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet, säger Pär Öberg, medlem i NMR, till TT.

Det var den 7 september som polismyndigheten beslutade att ge NMR demonstrationstillstånd i Göteborg den 30 september med samlingsplats på Skånegatan – utanför Bokmässan – och med avslut på Gustav Adolfs torg.

"Vi har överlevare från förintelsen här"

Beslutet överklagades av Nordiska motståndsrörelsen, Judiska församlingen i Göteborg och Svenska Mässans Stiftelse.

– Jag tycker att beslutet är otroligt okänsligt. Vi har överlevare här, det är fruktansvärt att de ska tvingas möta nazister under Jom Kippur, och se dem marschera genom Göteborg, en stad man en gång flytt till undan nazismen, sa Eva, medlem i Judiska församlingen, till Dagen för två veckor sedan.

Kommer mötas av protester

Som Dagen skrev i samma artikel kommer NMR att möta protester den 30 september. Under förmiddagen hålls bland annat en manifestation mot hat och nazism utanför domkyrkan.

Flera författare, som Mattias Gardell, Maria Sveland och Ola Larsmo, kommer att läsa antinazistiska texter skrivna av bland andra Hannah Arendt, Primo Levi och Martin Luther King. Det kommer också att bli textläsning i moskéer och kyrkor mot nazismen under helgen.

Beslutet från förvaltningsrätten kan överklagas till kammarrätten. Enligt TT har NMR ännu inte beslutat om de ska överklaga domen.

Annons
Skogsbränderna
Annons