Nyheter

Rysk-ortodoxa kyrkan i strid om välsignelse över vapen

Är det rätt att välsigna kärnvapen eller inte? Det är en fråga som just nu diskuteras inom den rysk-ortodoxa kyrkan.

Präster som välsignar vapen, ja det har blivit en allt vanligare syn vid ryska militärprocessioner de senaste åren till följd av den försämrade relationen mellan Ryssland och västvärlden efter invasionen av Krim 2014, konstaterar Religion News Service, RNS. Rysk-ortodoxa kyrkan har stått vid statens sida som ett stöd i konflikten, och president Putin månar om en nära relation till kyrkan.

Förslag diskuteras

Men nu kan välsignandet av vapen snart vara över. En kyrklig kommitté rekommenderade förra månaden att prästerskapet endast ska välsigna soldaterna, och inte deras vapen, skriver RNS.

Åsikter går isär

Moskvabiskopen Savva Tutunov menar att det är rätt att välsigna en soldat i tjänst för att försvara sitt fädernesland, och att den välsignelsen också omfattar soldatens personliga vapen, just för att det är kopplat till personen som bär det. ”Genom det resonemanget bör massförstörelsevapen inte välsignas, enligt Tutonov, skriver RNS.

"Kärnvapen är skyddsänglar"

Men andra har en annan uppfattning, noterar nyhetsbyrån. Inflytelserika prästen Vsevolod Chaplin, säger till tidningen Vzglyad att kärnvapnen är landets ”skyddsänglar och behövs för att skydda ”den ortodoxa civilisationen” och förhindra att Ryssland blir förslavat av västvärlden.

Det är kyrkans överhuvud, patriark Kirill, som ska avgöra om kommitténs förslag ska godtas eller inte.

Fler artiklar för dig