Nyheter

Präst störde Paludan med kyrkklockor - åtal läggs ner

Jönköpingsprästen Fredrik Hollertz polisanmäldes efter att ha stört Rasmus Paludan

Efter att ha ringt i kyrkklockorna när högerextremisten Rasmus Paludan besökte Råslätt blev Jönköpingsprästen Fredrik Hollertz polisanmäld. Men nu har åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen.

Det var under påskhelgen som Rasmus Paludan kom till stadsdelen Råslätt i Jönköping. Partiledaren för det danska islamkritiska partiet Stram Kurs hade fått tillåtelse att ha ett möte på torget vid Råslätts kyrka på skärtorsdagen, men strax efter att Paludan hade inlett sitt tal började kyrkklockorna ringa.

Följden blev att dansken överröstades och att samlingen – till skillnad från flera andra platser i Sverige – förlöpte utan några våldsamheter.

För Fredrik Hollertz del resulterade dock tilltaget i en polisanmälan för störande av allmän sammankomst.

– Jag blev förhörd och jag svarade på polisens frågor. De delgav mig sedan misstanke om brott, berättade han för Sveriges radio.

Ville skapa frid på platsen

En dryg månad senare har åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen. Anledningen är att det inte går att bevisa att Fredrik Hollertz har gjort sig skyldig till brott.

“Den misstänkte har förnekat brott och därvid uppgett bland annat att han ringt i kyrkklockorna för att skapa frid på platsen. Det går på det utredningsmaterial som föreligger inte att bevisa att den misstänkte har haft sådant uppsåt som krävs för att förfarandet skall vara brottsligt”, skriver åklagaren i sitt beslut.

“Jag ångrar ingenting”

När Dagen pratade med Fredrik Hollertz några dagar efter klockringningen var han tydlig med att han stod fast vid beslutet att ringa i kyrkklockorna.

– Jag ångrar ingenting. Jag gör det som krävs i stunden, det här gången var det att ringa i kyrkklockorna, sa han.

Nu står det alltså klart att han inte heller behöver oro sig för att dömas i domstol för initiativet.

---

Fakta: Ringa i kyrkklockor

  • Ringande kyrkklockor har traditionellt bland annat använts för att varna för fara i Sverige.
  • På senare år har kyrkklockor bland annat ringt i Jönköping (2014) och i Visby (2018):

Manifestationen i Jönköping 2014 ägde rum när det nazistiska partiet Svenskarnas parti demonstrerade på 1 maj. Även den gången var Fredrik Hollertz initiativtagare till klockringningen.

I fallet med manifestationen i Visby 2018 var det stadens dåvarande domprost Mats Hermansson som ringde i kyrkklockorna under ett seminarium med Thomas Gür under Almedalsveckan.

---

Fler artiklar för dig