Pakistansk söndagskollärare får inte besöka Sverige

Philip Khushi, Pakistan, var inbjuden till en kristen konferens i Sverige. Men han får inget visum. Det slår migrationsdomstolen fast. "En kränkning" menar Josef Sjöberg, som bjudit in honom.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagen har tidigare skrivit om pakistanske Philip Khushi som är inbjuden till en pakistansk konferens på Vekhyttegården, Närke, 26 augusti. Då hade han fått avslag på sin visumansökan. Frågan har nu prövats av migrationsdomstolen i Göteborg utan framgång.

"En kränkning"

Domstolen går på svenska ambassaden i Islamabads linje och Philip Khushi beviljas inget visum. Enligt ambassaden och migrationsdomstolen finns det skäl att misstänka att Philip Khushi inte kommer att lämna Sverige efter att visumtiden går ut.

– Det är en kränkning och en djup okunskap, sa missionären Josef Sjöberg, som bjudit in honom, till Dagen när ambassadens beslut kom.

Josef Sjöberg berättade för Dagen att han är medveten om att många kristna pakistanier vill lämna landet, där kristna riskerar att hotas och mördas. På grund av det är han noga med att dem han bjuder in också tänker återvända.

"För låg inkomst"

Philip Khushi tillhör FGA, Full Gospel Assemblies of Pakistan, och leder söndagsskoleverksamheten. Han har till uppgift att träna ungdomsledare i samfundets över 200 församlingar.

Han bor i Pakistans Lahore, i provinsen Punjab, tillsammans med fru och barn. Enligt migrationsdomstolen är hans tjänst i kyrkan och hans familj inte skäl nog att anta att han återvänder. I beslutet hänvisar man även till hans inkomst, som man anser vara för låg.

– Man dömer ut hans sociala nätverk och ekonomiska situation. Där har de missat totalt. Han har ett stort nätverk i samfundet. Visst, enligt svenska mått är han inte rik, men jag kan inte förstå att man kan kalla honom för att inte vara socialt och ekonomiskt förankrad, sa Josef Sjöberg när Dagen talade med honom efter det första beslutet.

Arbetade med Birgitta Almeby

Philip Khushi arbetade under många år tillsammans med missionären Birgitta Almeby, som blev skjuten utanför sin bostad i Lahore och senare avled i Sverige. Josef Sjöberg berättade för Dagen att Philip Khushi gärna vill besöka hennes grav, om han får komma till Sverige.

En överklagan av migrationsdomstolens beslut ska lämnas in tre veckor efter beslutet.

Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Skogsbränderna
Annons