Största ungdomslägret UngTro belyser människohandel

Just nu pågår Ung tro, ett läger som genom åren vuxit till det största lägret i kristen regi. Men även om det blir mycket sol, bad och gemenskap så präglas årets läger även av svåra frågor kring prostitution och fattigdom.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I lördags anlände lägerledarna, som är från 18 år och uppåt, till Gullbrannagården, i Halmstad, för ett ledardygn med undervisning och förberedelser. I söndags drog Ung tro-lägret igång, som arrangeras av Svenska alliansmissionens ungdom – för tjugonde gången.

Lägerchefen Jacob Carlzon berättar att det varma och fina vädret har bidragit till en god känsla under lägret.

– Det hjälper såklart till. Vi har en bra stämning med flera intressanta gäster, temasamlingar och gudstjänster.

Samlar in pengar för att motverka prositution

Men ett visst allvar har också infunnit sig under lägret. I år har man en insamling för ett projekt i Bacau-regionen i Rumänien som syftar till att främja utbildning och hjälpa ungdomar i ett tidigt skede från att hamna i prostitution.

Och även om det inte är ett uttalat tema för lägret så kretsar mycket under lägret kring människohandel.

Elise Lindqvist på besök

Bland annat hade lägret på måndagen besök av polisen Simon Häggström som arbetar på prostitutionsgruppen i Stockholm och under onsdagen kom Elise Lindqvist, "Ängeln på Malmskillnadsgatan" på besök. Hon hjälper och stöttar unga prostituerade sedan många år.

Största kristna tonårslägret

Ung tro-lägret, som vuxit sedan starten, räknas i dag som det största tonårslägret i kristen regi. Lägerchefen Jacob Carlzon var själv med som deltagare vid det första lägret, 1998. Sedan dess har både lägret utvecklats och Gullbrannagården förändrats. I år är man fler ledare än vad antalet deltagare var det första året.

Jacob Carlzon– Första året var vi ett hundratal, men i år deltar närmare tusen ungdomar. Vi är ungefär 220-230 ledare och utöver det har vi en praktisk grupp på 25 personer som hjälper till med allt från kök till scenbyggen.

Han är glad att problemet att få folk att ställa upp frivilligt, som han menar kan finnas ibland, inte är ett problem på Ungtro.

– Det tyder på att man gärna vill vara här och växer själv av undervisning och se ungdomar fatta beslut och dela erfarenheter.

Rösta på årets förebild!

Rösta på årets förebild!

  • Micael Grenholm, arbetar ideellt bland tiggare, genom sin organisation Stefanushjälpen.

  • Eivor Nordin, har i 25 år sytt och stickat babykläder till nyblivna mödrar världen över.

  • Kenneth Skoogh, har arrangerat populära hockeyläger där många unga spelare fått höra om Jesus.

  • Mariella Issa, samlar in pengar och hjälper barn, äldre och änkor på plats i det krigsdrabbade Syrien.

Klicka på bilderna för att läsa mer om respektive kandidat.
Annons
Annons
Annons
Annons