Svenska Esther Garvi död i bilolycka i Niger

Den svenska hjälparbetaren Esther Garvi har omkommit i en trafikolycka i Niger. "Det är en stor chock. Esther har bott hos oss i Sverige under sommaren och är som en dotter för oss", säger Staffan Göranson, nära vän till familjen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Esther Garvi är uppvuxen i Falkenberg och var medlem i Smögens missionsförsamling. I måndags reste hon till Niger efter några månader hemma i Sverige för att fortsätta arbetet med biståndsorganisationen Eden Foundation.

Organisationen arbetar bland annat med odling av speciella växter som kan leva i extremt torrt klimat.

Men i onsdags kväll tog hennes liv slut i en svår trafikolycka, när hon skulle resa de sista milen från huvudstaden Niamey till Zinder i södra delen av landet.

– De var fyra personer i bilen och en hund som Esther lovat att passa. När de bara hade några mil kvar åkte bilen av vägen och slog runt. Alla klarade sig, utom Esther. Att få fram ambulanser därnere är väldigt svårt, säger Staffan Göranson.

Chauffören har uppgett att orsaken till olyckan var en lastbil han tvingades väja för i sista stund.

– Men exakt vad som hände får vi nog aldrig veta. Utredningsresurserna är väldigt begränsade, säger Staffan Göranson som också är ordförande i Eden Foundation.

Esther Garvi har vigt sitt liv åt att arbeta med Eden Foundation – en organisation som hennes föräldrar startade 1987. Biståndet har hjälpt flera tusen familjer och Esther Garvi har också ensam finansierat skolgången för ett fyrtiotal barn.

– Hon var verkligen engagerad och har ett stort hjärta för barnen. I området där hon bodde var hon en legend och satsade på att lära barnen läsa och skriva. Annars lär de sig bara att rabbla koranverser, säger Staffan Göranson.

Svårt säkerhetsläge

Den som följt nyhetsflödet de senaste åren vet att den nigerianska islamistiska terrorgruppen Boko Haram är på frammarsch i området. De har vid flera tillfällen också slagit till i Niger. Som kristen västerlänning och ensam kvinna var Esther därför dubbelt utsatt.

Så sent som i januari brände en uppretad folkmassa ner alla kristna hem i området där hon bodde. Men Esther Garvi klarade sig den gången. Och hon tvekade aldrig på att återvända, trots säkerhetsläget i landet.

– Esther var en mycket speciell person och inför att hon skulle återvända pratade vi om risker. Men när hon hade funderat ett tag kände hon att hon måste vara där hennes folk är. Då sa jag att hon har min fulla välsignelse, säger Staffan Göranson.

Under fredagen vällde minnesord och böner in på Ester Garvis Facebooksida. På den sista bilden hon lagt upp i måndags syns hon i en backspegel. "Tillbaka till afrikansk jord efter två månader i Skandinavien", skriver hon. Men resan hem blev hennes sista.

Esther Garvi blev 34 år gammal och kommer att begravas på Smögen, där hennes mamma också är begravd. På mammans gravsten står: "Gone to be with Jesus".

– När Esthers pappa ringde och gav mig dödsbeskedet sa han att det passar väl även för Esther, säger Staffan Göranson.

Nyhemsveckan
Annons
Torpkonferensen
Annons