Att vara sig själv är att vara Guds avbild

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

I första Moseboken kan vi läsa ”Gud såg att allt som han hade gjort var mycket gott”, vilket även inkluderar skapelsen av människan. Ju mer vi lyckas vara Guds avbild, desto mer originella är vi och desto mer kan vi vara oss själva.

Så när är vi då inte oss själva?

Maximos Bekännaren hade sagt att när vi lämnar den goda vägen och börjar synda, lämnar vi vår från början goda natur och övergår till ett förfallet stadium. På så vis blir människan allt mindre det hon egentligen borde vara.

För att kunna vara sig själv i olika situationer i livet, krävs då först och främst att man lärt känna sig själv. Hur ska man kunna vara någon man inte känner?

Att lära känna sig själv i sin tur, är omöjligt såvida man inte känner Skaparen. Således blir den vertikala kontakten med den Högste avgörande för att kunna ha en sund horisontell kontakt med världen. När detta uppnåtts, blir det tydligt vad som innebär att vara sig själv på en dejt eller anställningsintervju.

Så kommer vi kunna vara i världen, utan att tillhöra den

Ante Tepic,

masterstudent i statsvetenskap

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Skogsbränderna
Annons
Val 2018
Skogsbränderna
Annons