Debatt

Ekonomi på patientsäkert sätt

Allas lika värde ska vägleda vårdens ekonomi. Det skriver landstingsråd Ella Bohlin (KD).

Varje människa är unik och alla människor har samma absoluta och okränkbara värde. Varje person som söker hälso- och sjukvården ska därför alltid mötas av insatser som håller den högsta kvalitet och ges på lika villkor till alla. Ditt värde som patient påverkas inte av vilka förutsättningar du har att klara av livet i allmänhet.

Jag delar Elisabeth Sandlunds syn (Dagen 14/1) på att orsakerna till ökade kostnader för cancervården på Karolinska Universitetssjukhuset glädjande nog är att medicinska framsteg gör att allt fler människor överlever svåra sjukdomar.

Oavsett bostadsort, ursprung och personliga förutsättningar ska din kontakt med vården sätta dig som patient och dina behov i centrum. Att sätta patienten i centrum är Kristdemokraternas och Allianspartiernas viktigaste ledstjärna för vården i dag och för framtiden.

I december beslutade vi i Alliansen om drygt 52,9 miljarder kronor till hälso- och sjukvården i Stockholms län för 2015. Vår budget innehåller bland annat satsningar på mer personal, medicinsk forskning, minskad administrativ börda, husläkarverksamheterna, psykiatri, äldre­sjukvård och att fullfölja en särskild cancerplan med kontaktsjuksköterskor, patient­ansvarig läkare samt individuella vårdplaner.

Min åsikt är att ingen kan beskylla Stockholm för att ”spara på vården”. Målet är en bättre hälsa för länets invånare, och alla ska ha möjlighet att förbättra sin hälsa utifrån de egna förutsättningarna och behoven.

Vi politiker som har fått förtroendet att ansvara för g­emensamma skattemedel har ett stort ansvar. Det gäller såväl Alliansstyren som vänster­styren i hela landet, och det ställer oss inför utmaningar när våra centrala värden om jämlik vård till god kvalitet ställs inför ansträngda ekonomiska kalkyler. Även om vi aldrig tänker göra avkall på varje patients möjlighet till god vård krävs ett ansvarstagande för offentliga resurser. Vi detaljstyr inte vården utan ger ett helhetsuppdrag och de ekonomiska förutsättningarna. Vi lämnar de medicinska bedömningarna till experter, det vill säga klinikcheferna i det här fallet.

Etiska överväganden och prioriteringar är en central del av sjukvården och finns med från start i vårdutbildningarna. Professionen har god kompetens att använda vårdavdelningarnas resurser på bästa sätt. Där råder en bred samsyn om att vi folkvalda gör bäst i att överlåta beslutsfattandet till de personer som har utbildning och erfarenhet.

Vi har inga planer på att ändra arbetsordning i Stockholms läns landsting. Politikens uppgift är att styra vad hälso- och sjukvården ska uträtta, inte hur arbetet ska läggas upp på varje vårdenhet.

I det ekonomiska ansvars­tagandet ligger att få ihop ekonomin på ett patientsäkert sätt. Problemet som vi har identifierat när det gäller Karolinska Universitetssjukhuset är att kostnaderna ökar utan att antalet vårdtillfällen ökar.

Det är en utveckling som är problematisk och som vi de s­enaste åren har bemött med ett effektiviseringskrav. Nu har vi tagit bort effektiviserings­kravet och ersatt det med en fast ekonomisk ram. Vi arbetar fortfarande för att införa smarta arbetssätt och metoder för att vända utvecklingen.

Samtidigt är cancervården bättre än sitt rykte och framför­allt bättre än mediebilden. Det är viktigt att fakta och sanning vägleder beskrivningen av vården. Medborgarnas förtroende för sjukvården är helt avgörande för att vi ska kunna ha en välfungerande offentligt finansierad vård.

Dagens Medicin listar de bästa sjukhusen och Karolinskas cancervård faller väl ut i den jämförelsen. Vidare är det glädjande att cancerkliniken vid Karolinska Sjukhuset har fler sjuksköterskor nu än för ett år sedan. Cancervården i Stockholm är landets tredje bästa enligt Socialstyrelsens öppna jämförelser.

Sjukhusens ekonomi ska självklart inte få de konsekvenser som Elisabeth Sandlund befarar. Kostnaderna ska motsvara behovet av vård. Det är däremot inget självändamål att sjukvården ska kosta så mycket som möjligt.

När gemensamma skattemedel försvinner utan att fler får vård tar vi ansvar för att säkerställa att vård ska kunna ges med god kvalitet även i framtiden.

Ella Bohlin, landstingsråd med ansvar för cancervården

Fler artiklar för dig