Debatt

Kristdemokraterna sviker i miljöpolitiken

Kristdemokraterna visar en tragisk brist på offensiva satsningar för att möta klimatutmaningen. Det skriver miljöpartisterna Janine Alm Ericson och Stina Bergström.

Miljöpolitiken i Kristdemokraternas skuggbudget rimmar illa med principerna om att ta ansvar för framtiden och att bruka och bevara. I stället före­slås stora nedskärningar på miljö­området.

Människan är förvaltare av – och inte herre över – skapelsen. Så skriver Kristdemokraterna själva om grunden för sin miljöpolitik. Det finns något mycket sympatiskt med att säga ifrån klart och tydligt att vi männi­skor inte är alltings herrar. Vi har ett ansvar att värna vår planet och ingen rätt att förgifta miljön, göra slut på ändliga r­esurser eller utrota arter.

På papperet verkar Krist­demokraterna ta detta ansvar på stort allvar. På hemsidan kan man till exempel läsa att: "I dag överutnyttjas och utarmas världens ekosystem. Även i Sverige hotas många ekosystem och de arter som lever i dem. Kristdemokraterna vill bryta denna u­tveckling." Vi får också veta att Kristdemokraterna har medverkat till att inrätta Koster­havets nationalpark och 30 marina r­eservat och att 900 000 hektar skogsmark med höga naturvärden har skyddats. Det hände förstås när KD satt i regeringen tillsammans med de tre andr­a borgerliga partierna. Nu är de alla i opposition och utvecklar sin politik på egen hand. Då blir det intressant åt vilket håll Kristdemokraternas miljöpolitik är på väg.

I den skuggbudget som presenterades förra veckan föreslår KD stora skattesänkningar, i förhoppning om att det ska minska arbetslösheten och leda till jobb för unga, trots att det misslyckats i åtta år. För att ha råd med detta vill man göra stora nedskärningar på Kristdemokraternas traditionella kärnområden, som välfärden, sjukvården och barnens skola, men också på klimat- och miljö­området.

I anslaget för miljö- och n­aturvård vill KD skära bort över två miljarder kronor nästa år. Inom det anslaget ryms r­egeringens satsningar på:

Att stärka skyddet för den biologiska mångfalden, genom att bland annat skydda fler n­aturskogar och inrätta fler marina reservat.

Att sköta de naturområden som redan är skyddade och göra dem lättare tillgängliga för barn och vuxna som vill upp­leva naturen.

Att bevara, restaurera och skydda havs- och vattenmiljöer.

Att sanera och återställa förorenade markområden.

Vilka av dessa satsningar är det Kristdemokraterna vill stryka bort? Det framgår t­yvärr inte av budgetförslaget, men två miljarder är närmare en tredjedel av hela anslaget, så det borde bli ganska kännbara följder för den biologiska mångfalden, det myller av arter som bildar vår livsväv. Eller skapelsen, om man så vill. Hur väl rimmar det egentligen med föresatsen att ”agera med långsiktig helhetssyn med respekt för vår samtida omgivning och kommande generationer” som det står i budgetförslaget?

Kristdemokraterna motiverar sina nedskärningar med att det allt överskuggande m­ålet för den svenska miljöpolitiken måste vara att bromsa klimatförändringarna. I en tid då p­olarisarna håller på att smälta måste annat stå tillbaka, sägs det. Miljöpartiet instämmer självklart i att den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga. Därför föreslår regeringen ett kraftfullt paket med åtgärder för att hejda klimat­förändringen. Bland annat ska skatten på bensin och diesel höjas, stödet till solceller höjs, liksom stödet för dem som vill tillverka egen el från vind och sol. Premien för elbilar förbättras och en ny premie för elbussar införs. Bostäder i miljon­programsområdena ska energieffektiviseras. Kommunerna får ett nytt stöd för att investera i minskad klimat­påverkan genom till exempel mer fjärrvärme eller biogas eller fler laddstationer för elfordon, världens fattiga länder får hjälp att finansiera sitt klimatarbete genom FN:s gröna fond.

Vi är glada att Kristdemokraterna inte strukit bort pengarna till laddstationerna eller den gröna fonden. Och att åtminstone en del av bensinskatte­höjningen blir kvar. Vi noterar också några bra förslag till miljö­skattehöjningar. Men i övrigt är det oklart hur det skulle gå med klimatsatsningarna om Sverige skulle styras med KD:s budget. Sanningen är att KD visar en tragisk brist på offensiva satsningar för att möta klimat­utmaningen eller förvalta vår planet för kommande generationer. När partiet nu samlas till riksting ska hundratals m­otioner behandlas. Flera av dem handlar om att stärka partiets miljö- och klimatpolitik. Vi hoppas att de får stöd av ombuden, så att även Kristdemokraterna får en kraftfull politik för miljön med ansvar för framtiden.

Janine Alm Ericson (MP), ekonomiskpolitisk talesperson

Stina Bergström (MP), miljöpolitisk talesperson

Fler artiklar för dig